ABSL Romania propune un parteneriat strategic intre autoritati, mediul academic si sectorul privat in vederea dezvoltarii industriei serviciilor pentru afaceri

Data publicarii: 08-10-2013 | Afaceri

Sectorul serviciilor pentru afaceri va inregistra o crestere de 30% in urmatorii trei ani, una dintre cele mai dinamice cresteri din economie

 Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri (ABSL) in Romania a prezentat rezultatele unui studiu asupra acestui sector economic si a anuntat pilonii strategiei sale de dezvoltare pe piata locala in cadrul primei conferinte anuale intitulata Industria Serviciilor pentru Afaceri - Parteneriat pentru viitor. 

In vederea sprijinirii dezvoltarii pe termen lung a sectorului serviciilor pentru afaceri, ABSL Romania propune un parteneriat strategic intre autoritati, mediul academic si sectorul privat, care sa se concentreze pe urmatoarele directii: 

  • Elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului in vederea cresterii rolului industriei serviciilor pentru afaceri in sustinerea economiei locale;
  • Colaborarea cu mediul academic in vederea pregatirii de personal inalt calificat si cresterii oportunitatilor de angajare la absolvire;
  • Crearea unui cadru legislativ stimulativ si a unor stimulente de natura fiscala pentru sectorul serviciilor pentru afaceri;
  • Cresterea atractivitatii pietei locale pentru investitii prin valorificarea avantajului competitiv pe care Romania il are pe piata globala a serviciilor pentru afaceri. 

"Romania se afla pe locul 9 la nivel global si pe locul al 2-lea in Europa Centrala si de Est ca destinatie preferata pentru companiile din sectorul serviciilor pentru afaceri, care este unul dintre cele mai dinamice din economie. In pofida crizei economice, rata medie a cresterii anuale in ultimii trei ani a fost de 20%, iar pentru urmatorii trei ani se estimeaza o crestere de 30%. Prin intermediul primei sale conferinte dedicata industriei serviciilor pentru afaceri, ABSL Romania a deschis dialogul cu autoritatile in vederea stabilirii unui parteneriat strategic in domeniul legislativ, fiscal si academic, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii accelerate a acestui sector, care poate deveni un factor de crestere pentru intreaga economie”, a declarat Alexander Weigl, Presedinte ABSL Romania. 

Potrivit unui studiu realizat de ABSL impreuna cu KPMG, la nivelul anului 2012 piata serviciilor pentru afaceri totaliza 500 milioane de euro si aproximativ 20 000 de angajati. Companiile membre ABSL acopera aproximativ jumatate din aceasta piata, totalizand o cifra de afaceri cumulata de 200 milioane de euro si 8 000 de angajati. "Industria serviciilor pentru afaceri va continua sa se dezvolte rapid pe plan local, deoarece tot mai multe companii cauta sa-si reduca costurile operationale si sa-si imbunatateasca capitalul de lucru. Marile companii multinationale si-au deschis in ultimii ani cel putin un centru de afaceri in Romania, unele dintre acestea numarand peste 2000 de angajati. Este vorba de angajati cu inalta calificare si care vorbesc mai multe limbi straine, dintre care aproximativ 80% detin cel putin un masterat sau o certificare internationala”, a spus Alexander Weigl, Presedintele ABSL. 

Printre avantajele competitive ale Romaniei, identificate in cadrul conferintei, se numara mediul de afaceri competitiv, costurile operationale mici  si competentele lingvistice ale romanilor, care ii ajuta sa se adapteze foarte usor unor medii de lucru multiculturale. Statul roman se poate implica in dezvoltarea acestui sector si in crearea de locuri de munca prin acordarea unor stimulente specifice, subventii si prin imbunatatirea cadrului legislativ, au aratat reprezentantii industriei serviciilor pentru afaceri. 

Potentialul Romaniei ca destinatie pentru serviciile pentru afaceri a fost subliniat si de Pawel Panczyi, Managing Director, ABSL Polonia: "Eficienta costurilor de personal din Romania, localizarea geografica a tarii, dimensiunile pietei locale si competentele angajatilor romani din acest domeniu fac din Romania o locatia cautata de catre companiile din industria externalizarii proceselor de afaceri, externalizarii serviciilor informatice si centrelor de servicii partajate. Asadar raspunsul la intrebarea <vor exista investitii in Romania?> este, fara indoiala, <da>”. Pe de alta parte, Pawel Panczyi atrage atentia asupra faptului ca universitatile romanesti ar trebui sa ofere cursantilor, pe langa partea teoretica, si o experienta practica reunind competente si aptitudini necesare in diverse  domenii de activitate, inclusiv in industria serviciilor pentru afaceri.  

Sectorul serviciilor pentru afaceri este unul extrem de dinamic nu doar pe plan regional, ci si la nivel global, reprezentand o piata de peste  300 miliarde de dolari. Keshav Murugesh, Presedinte Nasscom BPM Council & CEO WNS Global Services a subliniat ca industria serviciilor pentru afaceri a inregistrat crestere la nivel global, in conditiile in care alte industrii au de infruntat adevarate provocari financiare cauzate de mediul economic incert: "Sectorul externalizarii proceselor de afaceri la nivel global inregistreaza o crestere de 5-6%, in timp ce industria de offshore are o crestere de doua cifre. Pe viitor, aceasta crestere va continua.” 

Infiintata in 2012, ABSL Romania isi propune sa imbunatateasca dialogul si colaborarea in cadrul industriei serviciilor de afaceri, prin facilitarea schimbului de experienta si bune practici intre actorii de pe piata locala. Mai mult, asociatia sprijina solutiile care favorizeaza dezvoltarea mediului antreprenorial, analizeaza oportunitatile de imbunatatire a cadrului legislativ si recomanda modificari pentru sistemul de invatamant din Romania in vederea adaptarii la cerintele pietei muncii. De asemenea, colaboreaza atat cu autoritatile centrale si locale, cat si cu comunitatea de afaceri pentru a sprijini investitiile de ambele parti si implicarea la nivelul comunitatilor locale.

Despre ABSL Romania 

Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri reuneste companii multinationale de renume din industria externalizarii proceselor de afaceri (Business Process Outsourcing - BPO), centrelor de servicii partajate (Shared Service Centers - SSC), externalizarii serviciilor informatice (Information Technology Outsourcing - ITO) si cercetarii si dezvoltarii (Research and Development - R&D). Membrii fondatori ai Asociatiei sunt: Genpact, HP, Microsoft, Office Depot, Wipro, WNS. ABSL reuneste companii care ofera o gama larga de  servicii financiare, logistice, administrative, de IT si suport clienti, precum: Luxoft, Stefanini, Accenture, Process Solutions, Societe Generale, UCMS Group. Printre partenerii strategici ai ABSL Romania se regasesc KPMG, Grayling,  Fine Law, Jones Lang LaSalle, iFuture, Mikomax, Skanska, APT.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati www.absl.ro.