Financial Times: Bancile care se bazeaza pe finantare pe termen lung de la BCE, penalizate in testele de stres

Data publicarii: 08-10-2013 | Finante-Banci

Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.

Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.

Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: