Dan Nica (MSI): Speram sa vindem actiunile de la Romtelecom pe Bursa; compania ar fi corect apreciata de piata

Data publicarii: 09-10-2013 | Bursa

Vanzarea pe Bursa de la Bucuresti a actiunilor detinute de catre stat la Romtelecom ar constitui un indicator prin care aceasta companie ar fi corect apreciata de catre piata, a declarat, miercuri, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, in cadrul editiei a doua a Internet & Mobile World /IMWorld/ 2013 de la Romexpo.

'Pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de catre stat la Romtelecom nu stiu sa va spun cati investitori s-ar putea arata interesati, deoarece trebuie stabilita si ce metoda va fi aleasa. Poate sa fie vanzare de actiuni, poate sa fie vanzare de actiuni la Bursa, poate sa fie metoda combinata. Eu tin foarte mult si sper sa reusim un lucru pe care l-am incercat demult: sa vindem actiunile Romtelecom pe Bursa din Bucuresti. Macar daca o parte dintre acestea ar putea fi listate pe Bursa din Bucuresti, ar aduce un plus extraordinar si cred ca ar fi un indicator prin care aceasta companie ar fi corect apreciata de catre piata. Performantele actuale ale companiei merita sa fie apreciate de piata si acest lucru poate fi facut doar printr-o cotatie la Bursa', a spus Nica.

Intrebat care ar fi valoarea estimata a pachetului de actiuni detinut de catre stat la Romtelecom, ministrul Comunicatiilor a evitat sa dea un raspuns concret, dar a inaintat o varianta de 'sute de milioane de euro'.

'Consultantul financiar care va fi angajat nu va fi decat unul de top pentru ca noi estimam o valoare mare a pachetului de actiuni pe care il detinem la Romtelecom, iar pentru a obtine acea valoare e nevoie de un consultant cu reputatie care sa atraga, la randul lui, investitorii care sa poata sa dea acei bani (...) Ministerul are o estimare a valorii pachetului de actiuni detinut la Romtelecom, de ordinul sutelor de milioane de euro. Daca eu v-as spune acum care ar fi valoarea pe care eu o cred atunci intrebarea ar fi 'De ce mai angajez consultant financiar?'. Nu se poate spune o cifra pentru ca ar fi incorect fata de procesul de privatizare. Sunt sute de milioane de euro, evident. E o companie foarte buna, cu o prezenta in piata si mai ales cu o competitivitate foarte buna, are EBIDTA foarte bun si ma refer la Grup Romtelecom - Cosmote', a mentionat Dan Nica.

Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/ a anuntat, marti ca societatea Bulboaca si Asociatii a castigat contractul de servicii juridice in procesul de privatizare a Romtelecom, oferta castigatoare fiind stabilita ca urmare a aplicarii criteriului pretului cel mai scazut.

Semnarea contractului-cadru dintre MSI si firma de avocatura, ce va avea o durata de doi ani, va fi programata la o data ce va fi stabilita ulterior.

In urma publicarii anuntului de achizitie de servicii juridice in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, au fost depuse cinci oferte de societatile Bostina si Asociatii SPRL, Salans FMC SNR Denton Europe - Todor si Asociatii SCA, D&B David si Baias SCA, Bulboaca si Asociatii si Borza si Asociatii SCA.

Atributiile consultantului juridic vor consta in servicii de asistenta, consultanta si reprezentare juridica pentru ministerul de resort in procesul de privatizare a Romtelecom, proces ce va fi realizat de un consultant specializat, banca de investitii sau consortiu, format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care se bucura de reputatie internationala si care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital.

Pe de alta parte, anuntul de selectare a consultantului financiar specializat in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom a fost publicat in 7 octombrie 2013 de catre MSI pe propria pagina de Internet, in presa romaneasca si internationala (Financial Times).

Astfel, consultantii, cu experienta in derularea proceselor de privatizare sau tranzactii semnificative de vanzare de actiuni, autorizati sa presteze servicii de consultanta necesare pentru si legate de derularea contractului, interesati si eligibili, sunt invitati sa depuna oferta, individual sau in consortiu, pana la data de 7 noiembrie 2013, ora 12,00, ora Romaniei, la sediul MSI.

Data deschiderii ofertelor este tot 7 noiembrie, dar la ora 14,00 (ora Romaniei) la sediul ministerului, valabilitatea ofertelor depuse de participantii la procedura de selectie fiind de 90 de zile de la data deschiderii ofertelor

Finalizarea procesului de privatizare a companiei Romtelecom a fost initiata in sedinta de Guvern din data de 24 iulie, cand a fost adoptata Hotararea Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatii comerciale 'Romtelecom'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: