Cum iti protejezi averea de EXECUTORII BANCILOR? Bancherii confirma ca FUNCTIONEAZA

Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-Banci

Noua legislatie din Romania ofera cel putin o solutie concreta pentru a va pune la adapost proprietatile in caz ca aveti probleme cu banca. Aceasta metoda, deloc noua insa recent adoptata in legea romaneasca, este din ce in ce mai utilizata, dupa cum recunosc si oameni din banci, scrie Capital.ro

Zeci de mii de romani  se afla in situatia in care valoarea locuintei cu care au garantat imprumutul nu mai acopera soldul creditului. Acest fenomen, care se intampla ca urmare a scaderii masive a preturilor incepand cu 2009 adica primul an de criza majora, nu este neaparat o veste proasta pentru cei imprumutati. Pentru multi dintre acestia este evident ca nu mai este deloc avantajos sa plateasca respectivul imprumut avand in vedere ca, si daca ar reusi sa-l achite integral, s-ar alege in final  cu un bun platit la suprapret. In aceste conditii este mai avantajos sa returnezi pur si simplu bunul catre banca si sa renunti la plata ratelor. Daca va constata insa ca valoarea bunului nu acopera creditul banca va incerca sa se indrepte catre alte proprietati ale debitorului, drept conferit prin lege. Din acest moment se poate arata de o mare utilitate un instrument juridic vechi de sute de ani insa recent introdus in legislatia romamaneasca prin noul Cod Civil. Este vorba despre institutia fiduciei. 

Utilizare acestui instrument presupune transferarea drepturilor patrimoniale catre o persoana fizica sau juridica pe o anumita perioada de timp sau pana la indeplinirea unor anumite conditii. Exemplu concret, oferit de un avocat: "Avem  situatia in care o persoana detine doua bunuri imobile, dintre care unul este constituit drept garantie imobiliara (pentru suma de 100.000 de euro) si un alt bun imobil, liber de sarcini. Ca urmare a scaderii preturilor pe piata imobiliara, valoarea bunului ipotecat scade la 70.000 de euro. Intre timp, debitorul instituie o fiducie asupra bunului liber de sarcini in vederea valorificarii sale optime. Ulterior, debitorul ajunge in imposibilitate de plata a ratelor bancare, situatie in care banca procedeaza la executarea garantiei imobiliare, in urma careia creanta nu poate fi indestulata. Astfel, prin instituirea fiduciei, bunul fiduciar nu va putea fi urmarit de banca pentru diferenta de creanta ramasa neacoperita.”

Integral in Capital.ro