Ultimul trimestru se anunta dificil pentru Finante: varf de plata a datoriei de 6 miliarde de lei in octombrie si scadenta la obligatiuni in euro de 1,3 miliarde de euro in noiembrie

Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor are o misiune dificila in ultimul trimestru din acest an in conditiile in care in luna octombrie este un varf de plata a datoriei, ajungand la scadenta titluri de stat de peste 6 mld. lei, iar in noiembrie va fi scadenta la obligatiunile in euro emise pe piata locala in 2010, de 1,3 mld. euro.

Varfuri de plata comparabile, de circa 6 mld. lei, au existat si in primul trimestru din acest an. In 2012 Finantele au avut un varf de plata de 5,2 mld. lei in luna iulie, fata de o medie de 3,7 mld. lei pe intregul an. Ministerul Finantelor a anuntat pentru ultimul trimestru al anului atragerea unui volum indicativ de 13-15 mld. lei, din care certificatele de trezorerie reprezinta circa un sfert din suma, iar restul vor fi obligatiuni cu maturitatile de 3, 5, 7 si 10 ani. Valoarea imprumuturilor potentiale este dubla fata de cea anuntata pentru trimestrul al treilea.

Pentru luna octombrie Trezoreria a planificat emisiuni de titluri de stat cu o valoare cumulata 4,75 mld. lei si va lansa si titluri in euro cu o valoare indicativa de 150 mil. euro.

Pentru acoperirea obligatiunilor in euro scadente in noiembrie ar putea sa fie folositi bani imprumutati prin emisiunea de eurobonduri de 1,5 mld. euro, plasata in luna septembrie. Romania este in continuare depen-denta de capitalurile straine atat pentru rostogolirea datoriei externe, cat si pentru finantarea deficitului bugetar. La datoria interna se adauga si rambursarile in contul datoriei publice externe. Ministerul Finantelor a avut de rambursat in acest an circa un miliard de euro catre FMI in 2013, o suma comparabila urmand sa fie platita si anul viitor.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: