Productia industriala a crescut cu peste 6% in primele opt luni din 2013

Data publicarii: 10-10-2013 | Economie

Productia industriala (serie bruta) a crescut, in primele opt luni ale acestui an, cu 6,6% fata de cea din perioada similara din 2012, sustinuta de industria prelucratoare (plus 8,1%) si industria extractiva (plus 3,5%).

Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5%, informeaza, joi, Institutul National de Statistica.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 11,2%), in industria bunurilor de capital (plus 11,1%), in industria bunurilor intermediare (plus 7,3%) si in industria bunurilor de uz curent (plus 4,2%). Industria energetica a scazut cu 4,4%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut cu 6%, datorita industriei prelucratoare (plus 7,9%) si industriei extractive (plus 2,9%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (plus 12%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 11,5%), in industria bunurilor intermediare (plus 5,5%) si in industria bunurilor de uz curent (plus 3,9%). Industria energetica a scazut cu 4,2%.

In august 2013, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 15,7%, din cauza scaderilor inregistrate in toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare a scazut cu 17,5%, industria extractiva cu 6,2% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de capital (minus 28%), in industria bunurilor intermediare (minus 12,7%), in industria bunurilor de uz curent (minus 5,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (minus 5,3%). Industria energetica a crescut cu 0,2%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 1%, ca urmare a scaderii industriei extractive (minus 7,7%) si industriei prelucratoare (minus 0,1%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (minus 3%), in industria bunurilor intermediare (minus 1,1%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (minus 0,3%) si cresteri in industria bunurilor de uz curent (plus 1,5%) si in industria energetica (plus 1,1%).

Comparativ cu aceeasi luna din 2012, in august 2013 productia industriala (serie bruta) a crescut cu 4,3%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (plus 5,7%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 8,2%, respectiv cu 1,9%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 6,6%), in industria bunurilor de uz curent (plus 6,4%), in industria bunurilor de capital (plus 4,9%) si in industria bunurilor intermediare (plus 4,1%). Industria energetica a scazut cu 0,6%.

Ca serie ajustata, productia industriala a crescut cu 5,6%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (plus 8,1%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 7,6%, respectiv cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 9,4%), in industria bunurilor de capital (plus 8,8%), in industria bunurilor intermediare (plus 6,7%), in industria bunurilor de uz curent (plus 6,5%) si in industria energetica (plus 0,1%). 

Sursa: AGERPRES