Cine plateste cel mai scump si cine cel mai ieftin RCA din Romania

Data publicarii: 14-10-2013 | Finante-Banci

Tinerii sub 35 de ani care conduc in orase mari, mai ales din estul tarii, platesc o prima anuala pentru RCA cu pana la 70% mai mare decat alte categorii de soferi.

Cresterile importante ale daunelor, precum si imposibilitatea de a majora substantial preturile fara a pierde cota de piata, determina societatile de asigurare sa isi selecteze din ce in ce mai atent clientii. Segmentarea clientelei, cum este numita in termeni de specialitate, a devenit o procedura la moda chiar si pentru companii care, in mod traditional, vand polita obligatorie de raspundere civila auto la preturi cu mult sub media pietei.

Din analiza Capital, bazata pe datele mai multor calculatoare specializate, rezulta ca cei mai afectati de aceste schimbari sunt tinerii cu varsta sub 35 de ani, persoanele care au carnet de conducere de mai putin de cinci ani si soferii care conduc in orasele din estul tarii. In cazul acestor categorii de soferi, diferenta fata de pretul mediu de pe piata ajunge pana la 20-30 la suta, in timp ce, comparativ cu categoriile avantajate, pretul este cu pana la 70% mai mare. Din selectia clientelei castiga, pe de alta parte, soferii experimentati, cu varste de peste 55 de ani, care conduc in orase din vestul tarii. Explicatia acestor diferente de cotatie tine de frecventa daunelor, substantial mai mare in cazul tinerilor si in orasele mari din estul tarii. Ca parte din aceeasi strategie de selectie a clientilor, societatile de asigurare care vand romanilor ce muncesc in afara granitelor se uita mai atent la acest tip de clienti. Pretul unei polite RCA pentru romanii care lucreaza, de exemplu, in Italia, si care isi inmatriculeaza masinile in tara s-a majorat substantial de la inceputul acestui an, in conditiile in care costurile reparatiilor in tarile dezvoltate sunt cu mult mai mari decat cele din Romania.

Integral in Capital.ro