Ministrul Agriculturii: Fermierii romani vor primi 61 de euro pe hectar incepand de miercuri

Data publicarii: 15-10-2013 | Finante-Banci

Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

,,Incercam sa platim fermierilor, in cel mult 2-3 saptamani, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezinta avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel incat acesti bani sa se intoarca cat mai rapid de la Bruxelles. Diferenta pana la 160 de euro pe hectar o vom plati dupa 1 decembrie si sper ca pana in martie vom reusi sa finalizam integral platile pe suprafata", a spus Constantin.

Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al platilor este de 139,17 euro /hectar. La aceasta suma, Guvernul a mai aprobat inca o plata suplimentara de 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce ridica subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.

De asemenea, ministrul a precizat ca este pentru prima data cand Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) plateste avansul pentru Axa 2, respectiv pentru masurile de agromediu, pana in prezent fiind efectuate plati de 275 de milioane de euro.

In cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata SAPS 2013 au fost depuse un numar de 1.037.427 cereri de plata, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare. 

Sursa: AGERPRES