Blocaj bugetar in SUA: Congresul mai are cateva ore pentru a evita intrarea in incapacitate de plata

Data publicarii: 16-10-2013 | International

Congresul american mai are la dispozitie doar cateva ore pentru indepartarea riscului unei deflagratii mondiale care ar constitui intrarea in incapacitate de plata a SUA, pe fondul avertizarilor cu privire la retrogradarea ratingului datoriei americane, dar un compromis este avut in vedere de Senat, comenteaza intr-o ampla sinteza France Presse.

Daca nu se ajunge la un acord in extremis, prima economie mondiala va intra, miercuri la miezul noptii (04h00GMT joi), intr-o zona pe cat de inedita, pe atat de periculoasa: Trezoreria nu va mai putea autoriza imprumuturi si nu va mai putea conta pe rezervele deja diminuate.

La o data dificil de prezis, dar care ar putea fi intre 22 si 31 octombrie, potrivit Oficiului pentru Buget al Congresului, Statele Unite nu si-ar mai putea onora toate platile, pentru prima data in istoria lor.

O astfel de criza de incredere ar putea pune in pericol soarta dolarului, moneda de rezerva la nivel mondial, si a titlurilor de stat, considerate cele mai sigure plasamente din lume.

Marti seara, dupa o zi haotica reflectand profundele diviziuni partizane la Washington, republicanii care domina Camera Reprezentantilor au renuntat sa organizeze un vot destinat ridicarii plafonului datoriei pentru ca astfel sa se puna capat paraliziei statului federal, in lipsa sustinerii influentilor alesi din miscarea ultraconservatoare Tea Party.

Sefii Senatului, liderul majoritatii democrate Harry Reid si cel al minoritatii republicane Mitch McConnell, au declarat ca se lucreaza la o solutie alternativa. Astfel, un acord ar putea fi oficializat miercuri dimineata. Textul destinat ridicarii plafonului datoriei mai prevedea si schimbarea reformei asigurarilor medicale a presedintelui Barack Obama.

'Avansam foarte, foarte bine, nu suntem inca acolo, dar suntem foarte aproape' de un acord, a declarat senatorul democrat Charles Schumer marti seara.

Intrebarea este daca rezultatul acestor discutii, incepute la sfarsitul saptamanii trecute si suspendate pentru un timp marti, va fi aprobat miercuri de presedintele Camerei, John Boehner, si de grupul sau.

John Boehner nu ar trebui sa opuna rezistenta, ci ar trebui sa accepte supunerea la vot in Camera a oricarui compromis senatorial, in pofida opozitiei unei parti a majoritatii sale, afirma republicanul Charlie Dent, potrivit caruia acesta va trebui sa se bazeze partial pe voturile democratilor.

'Din motive procedurale, este mai rapid ca sa voteze mai intai Camera si Boehner ar putea decide pur si simplu sa voteze proiectul pregatit de catre negociatorii din Senat', a spus Dent, intr-o interventie la CNN.

Conform acestei proceduri, care nu a fost confirmata oficial, Senatul va adopta apoi textul inainte de promulgarea de catre Obama.

Boehner, prins intre dorinta sa declarata de a nu lasa sa se ajunga in situatia de incapacitate de plata si presiunea Tea Party, ostila unui compromis, a refuzat pana acum sa organizeze o consulare fara sprijinul general al majoritatii sale. Acordul propus marcheaza o infrangere majora pentru strategia pe care a urmat-o pana acum.

Planul lui Reid si McConnell include, conform mai multor media americane, masuri ce permit Trezoreriei sa continue sa se imprumute pana in 7 februarie si sa permita redeschiderea guvernului federal pana la 15 ianuarie. In schimb, democratii ar oferi concesii privind anumite aspecte ale reformei sistemului de sanatate, elementul declansator al crizei actuale, in special renuntand la un impozit pe societatile de asigurare.

Din lipsa unui acord asupra bugetului federal pentru noul an fiscal, agentiile guvernamentale americane sunt inactive de la 1 octombrie. Sute de mii de functionari au fost obligati sa mearga in concediu fara plata, paralizand treptat o mare parte din activitate.

Semn al nervozitatii in crestere pe plan international in urma acestui blocaj, agentia Fitch a anuntat ca ia in considerare scaderea ratingului datoriei suverane a SUA, in prezent cel mai bun posibil la AAA.

Sursa: AGERPRES