Bancherii incep sa ieftineasca creditele de consum de teama ca raman fara clienti. Topul bancilor in functie de dobanzile oferite

Data publicarii: 18-10-2013 | Finante-Banci

Cele mai ieftine credite de consum in lei afiseaza dobanzi efective de circa 10% pe an, dar deocamdata nicio banca nu a avut curajul sa arunce pe piata o oferta cu un cost efectiv de o singura cifra. Creditele de consum s-au ieftinit in condi-tiile in care bancherii au ajuns sa se imprumute mai ieftin de pe piata monetara, fara sa renunte insa la marjele de castig ridicate. Astfel, daca in urma cu un an putine oferte coborau cu dobanzile sub 15% pe an, in prezent multe banci au coborat cu costurile efective in zona 12-13% pe an, iar cele mai bune oferte au ajuns deja pe palierul de 10% pe an, arata datele agregate de portalul financiar conso.ro. De exemplu, Banca Transilvania isi tenteaza clientii care detin un cont de salariu cu dobanda efectiva de 10,15% pe an, in timp ce Volksbank are in oferta standard un credit de consum cu un cost efectiv de 10,2% pe an.

Bancherii au inceput sa promoveze mai agresiv creditele de consum, principala tinta fiind clientii cu istoric bun de plata sau cei care isi incaseaza salariul intr-un cont curent. Jucatorii din piata spun ca si clientii au devenit mai interesati sa se imprumute, cererea venind in principal de la persoane care au luat credite cu dobanzi mari in trecut si acum vor sa-si refinanteze datoria veche la un cost rezonabil.

"Cererea de credite de consum este concentrata pe segmentul refinantarilor pentru ca dobanzile sunt foarte bune fata de cele de acum doi-trei ani. Pe langa refinantare, cei mai multi clienti solicita si sume suplimentare. Oamenii sunt insa prudenti si solicita strict sumele de care au nevoie", afirma Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

El spune ca fiecare banca are strategia proprie de atragere a clientilor, care merge de la un bonus virat lunar in contul de economii al clientului la scutirea de dobanda o luna pe an pentru clientii care isi platesc la timp ratele. De exemplu, la un credit de 15.000 de lei pe cinci ani, economia pe care o face un client scutit de dobanda timp de o luna este de circa 400 de lei, daca luam in calcul o rata de dobanda medie de 12% pe an.

Rata lunara la un credit de consum de 15.000 de lei acordat pe o perioada de 5 ani variaza intre 320 si 420 de lei, iar suma totala rambursata de client la finalul contractului este de 19.000-25.000 de lei. Cele mai mari dobanzi efective ajung la peste 20% pe an.

Bancherii au inceput sa fie mai agresivi in lupta pentru atragerea de clienti in conditiile in care stocul creditelor de consum s-a redus cu circa o treime in anii de criza si odata cu subtierea bilanturilor au scazut si veniturile din dobanzi si comisioane. Stocul creditelor de consum se ridica la echivalentul a 12,6 miliarde de euro in august, cu sase miliarde de euro sub maximul istoric inregistrat in 2008.

Doar ieftinirea finantarii pe piata interbancara a miscat in jos pretul creditelor, bancherii fiind reticenti sa taie si marjele de castig (aplicate peste indicii pietei monetare) in conditiile in care au nevoie de venituri pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanele de risc.

"Scaderea de dobanzi a avut loc in principal pe fondul reducerii costurilor de finantare pe piata monetara. Marjele de castig au ramas intacte", confirma Liviu Andrei.

Integral in ZF.ro