Programul Prima casa a incetinit dupa trecerea la imprumuturi exclusiv in lei: bancherii au vandut doar 2.400 de credite intr-o luna si jumatate

Data publicarii: 21-10-2013 | Finante-Banci

Bancile au acordat 2.400 de credite ipotecare Prima casa de echivalentul a 80 mil. euro (350 mil. lei) intr-o luna si jumatate, ceea ce inseamna o medie de circa 80 de dosare aprobate zilnic fata de o medie de 120 de dosare in primele opt luni din acest an. Stocul total al imprumuturilor a ajuns la 3,95 miliarde de euro, bancherii reusind sa vanda in cei patru ani de derulare a programului 102.000 de credite, potrivit datelor publicate pe site-ul guvernului.

 Vanzarile de credite garantate de stat au incetinit vizibil din luna septembrie, dupa ce bancile au trecut la noua etapa a programului guvernamental, prin care pot fi acordate credite exclusiv in lei. Creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in euro, iar sumele care pot fi accesate de clienti sunt mai mici. Daca un credit in euro are o dobanda nominala de maximum 4,3% pe an, costul unui imprumut in lei urca la 5,7% pe an. Astfel, valoarea medie a unui credit a fost de echivalentul a circa 33.000 de euro in ultima luna si jumatate, fata de o medie de 38.000 de euro in etapele anterioare ale programului. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat prin Prima casa, anuntase ca in prima luna de functionare a programului in noua varianta au fost acordate circa 900 de credite in valoare de 30 mil. euro, adica o medie de 30.000 de euro/credit.

Sursa: ZF.ro