RAPORT FMI: Romania ramane vulnerabila la socuri. Avem cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune!

Data publicarii: 21-10-2013 | Finante-Banci

Radiografia Romaniei facuta chiar de cei mai mari creditori ai nostri. FMI a aratat intr-un grafic ca Romania are cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune, fapt ce contribuie la vulnerabilitatea Romaniei la socuri.

Conform raportului FMI, Romania are o rata a neperformantelor mai mare decat Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Croatia, Lituania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Letonia, Rusia, Cehia, Slovacia, Polonia, Belarus, Turcia si Estonia. 

Mai mult, conform graficului FMI, Romania a avut si cea mai mare crestere din 2011 pana acum. Estonia, de exemplu, este singura tara in care rata neperformantelor a scazut fata de sfarsitul anului 2011.

Conform ultimului raport al BNR, ponderea neperformantelor in totalul creditelor acordate de banci a ajuns la pragul de 21%, in crestere fata de luna anterioara.

Mai mult, fata de 2009, rata creditelor neperformante aproape s-a triplat de la nivelul de 7,8%. 

Ce inseamna rata creditelor neperformante

Rata creditelor neperformante ia in considerare creditele si dobanzile restante de peste 90 de zile si/sau cele in cazul carora au fost initiate proceduri judiciare fata de operatiune ori fata de debitor (identificate in reglementarile nationale ca fiind categoria "Pierdere 2”) ca proportie in total credite si dobanzi clasificate.

Reglementarea de prudenta bancara defineste initierea de proceduri judiciare ca fiind cel putin una dintre urmatoarele masuri luate in scopul recuperarii creantelor:

  • a) darea de catre instanta a hotararii de deschidere a procedurii falimentului;
  • b) declansarea procedurii de executare silita fata de persoanele fizice sau juridice.

Definitia mentionata a "ratei creditelor neperformante” este conforma cu recomandarile Ghidului de compilare a indicatorilor de stabilitate financiara, elaborat de Fondul Monetar International, fiind si cea mai utilizata pe plan international.

Ca volum al creditului considerat restant, se ia in calcul intregul sold al creditului si dobanzilor aferente, indiferent de numarul ratelor restante.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: