Dobanda Robor a ajuns la un nou minim istoric. Cand se ieftinesc si creditele populatiei?

Data publicarii: 21-10-2013 | Finante-Banci

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca baza de calcul pentru majoritatea creditelor de retail in lei, a scazut vineri la un minim istoric de 3,14% pe an, dar clientii care au contracte de credit in lei cu dobanzi variabile mai au de asteptat inainte sa simta in propriile buzunare ieftinirea finantarii in lei.

Majoritatea bancilor au ajustat dobanzile variabile la credite in luna septembrie, iar urmatoarea ajustare in fuctie de evolutia indicatorilor pietei monetare este programata pentru luna decembrie. Clientii, ale caror rate au scazut dupa ajustarea din septembrie a dobanzilor, ar putea beneficia de o noua ieftinire a imprumuturilor la finalul anului in conditiile in care analistii estimeaza noi scaderi ale Robor.

"Cat timp ratele cu scadenta de o luna nu sunt tranzactionate la nivelul facilitatii de depozit (momentan 1,25% pe an), credem ca este posibil ca cele cu scadente mai lungi sa continue sa scada", considera Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank.

Dobanda Robor la 3 luni scazuse cu circa 2,5 puncte procentuale de la inceputul anului pana in luna septembrie, ceea ce inseamna ca rata la un credit ipotecar de valoare medie a scazut cu 250 de lei in septembrie fata de finalul anului trecut. Rata lunara la un credit ipotecar in lei de 180.000 de lei (circa 40.000 de euro) porneste in prezent de la circa 1.100 de lei.

Integral in ZF.ro