Aplicatia Lectia de prim ajutor pentru smartphone este disponibila acum si offline

Data publicarii: 25-10-2013 | Diverse

Incepand din octombrie 2013, utilizatorii de telefoane cu sisteme de operare iOS si Android pot descarca si utiliza aplicatia Lectia de prim ajutor si offline. Astfel, aplicatia poate fi folosita si atunci cand smartphone-ul nu este conectat la internet. De asemenea, pentru varianta online, a fost inclusa si o harta interactiva care genereaza lista celor mai apropiate spitale de locul in care se gaseste utilizatorul. Aceasta aplicatie este oferita gratuit posesorilor de smartphones in cadrul programului "Lectia de prin ajutor”, dezvoltat de Asociatia MaiMultVerde si ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD. 

Aplicatia de prim ajutor pentru smartphone-uri a fost lansata in august 2012 si este prima de acest fel disponibila in limba romana. Variantele online si offline pot fi descarcate gratuit din App Store si Google Play. Prin intermediul acestei aplicatii, posesorii de smartphone-uri cu sisteme de operare iOS si Android au la dispozitie un instrument util in situatii de urgenta, cu ajutorul caruia pot obtine rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale. 

In aplicatie, solutiile pentru primul ajutor sunt structurate in 13 capitole, disponibile pe pagina principala a aplicatiei, care grupeaza intr-o forma intuitiva cele mai des intalnite categorii de urgente medicale, dar si informatii utile pentru acordarea primului ajutor: Procedura de semnalare la 112, Persoana cazuta la pamant, Primul ajutor pentru copii, Urgente majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicatii, Urgente de sezon, Preventie si Trusa de prim ajutor. Componenta cea mai importanta a aplicatiei este motorul de cautare. Acesta "interogheaza” baza de date a aplicatiei si ofera situatiile de urgenta si solutiile corespunzatoare cautarii. Alegand raspunsul care se potriveste cel mai bine situatiei date, utilizatorul va fi ghidat pas cu pas in acordarea primul ajutor pana la sosirea ambulantei. 

Tot incepand din aceasta luna, aplicatia online include si o harta interactiva care genereaza lista celor mai apropiate spitale de locul in care se gaseste utilizatorul.

Tehnologiile folosite in dezvoltarea aplicatiei sunt Sencha Touch 2.0+ si PhoneGap. Aplicatia pentru smartphones a fost dezvoltata de echipa Webcrumz si a primit ”Silver Prize” in cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”. 

De la lansarea aplicatiilor pentru smartphones pana in 15 octombrie, peste 16.500 de utilizatori au descarcat aplicatia Lectia pentru prim ajutor. In plus, pentru a sustine demersurile destinate salvarii de vieti, ING Asigurari de Viata a donat catre SMURD, la inceputul anului 2013, suma de 10.000 euro, echivalentul a 10.000 de descarcari ale aplicatiei de prim ajutor din Google Play si App Store. 

In Romania, tot mai multe persoane folosesc smartphone-uri, peste 50% dintre respondentii unui studiu realizat recent de ING declarand ca detin unul. Un alt studiu, dat publicitatii de GfK Romania in aprilie 2012, arata ca 52% dintre utilizatorii de smartphone cumpara produse electronice care sa ii ajute in diferite situatii concrete, iar aproape 16% dintre persoanele din mediul urban care folosesc smartphone-uri si internet utilizeaza aplicatii din categoria "sanatate-medical".