O saptamana cu trei sedinte de plen pentru Senat, cea de miercuri - suspendata din lipsa de cvorum (sinteza)

Data publicarii: 25-10-2013 | Politica

Senatorii s-au reunit, in aceasta saptamana, in trei sedinte de plen (luni, marti si miercuri) pentru a dezbate si vota proiectele inscrise pe ordinea de zi, insa miercuri - cand era programata o dezbatere pe tema independentei Justitiei - sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum.

* In sedinta plenului de luni, senatorii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru, Senatul fiind prima camera sesizata in acest sens.

Principalele aspecte de noutate urmarite prin proiect se refera in primul rand la simplificarea formalitatilor premergatoare depunerii cererii de chemare in judecata, prin eliminarea timbrului judiciar, accesoriu taxei judiciare de timbru, care in prezent presupune un efort suplimentar pentru achizitionare din partea justitiabililor si a avocatilor.

Proiectul de lege reduce totodata numarul de categorii de taxe fixe - care vor fi in principiu de 20 de lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 lei, 300 lei. Taxele actuale sunt, in cea mai mare masura, la nivelul stabilit in anul 1997, actualizat in anul 2010 prin aplicarea indicelui de inflatie, se arata in expunerea de motive.

* Plenul Senatului a mai aprobat, luni, si OUG nr. 67/2013, care prevede diversificarea ariei produselor lactate ce sunt acordate elevilor, in sensul de a se introduce laptele praf, sana si chefirul. Proiectul de lege mai prevede posibilitatea efectuarii unei singure proceduri atat pentru produsele lactate, cat si pentru cele de panificatie. Procedura distincta nu a fost totusi exclusa prin modificarile adoptate.

* Tot luni, a trecut de Senat, prin adoptare tacita, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2002 privin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Legea prevede infiintarea Autoritatii Nationale pentru Drepturile Femeilor si Egalitate de Șanse intre Femei si Barbati, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia, si avand sediul in Bucuresti.

Potrivit proiectului, este interzis sa i se solicite unui candidat, in vederea angajarii, sa prezinte informatii cu privire la starea civila sau familiala ori planul de viitor personal al acestuia.

Informatiile distribuite prin mass-media vor respecta egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati si nu vor contine, promova sau provoca nicio forma de discriminare de gen, prevede proiectul.

De asemenea, firmele de publicitate ar avea obligatia, potrivit proiectului de lege, de a cunoaste si de a respecta principiul egalitatii de sanse si tratament, precum si de a nu utiliza stereotipurile de gen in productiile de publicitate. Mai mult, este interzisa publicitatea care prejudiciaza, in baza apartenentei de gen, respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii unei persoane sau categorii de persoane in viata publica sau particulara.

Totodata, este interzisa si utilizarea in publicitate a situatiilor in care persoanele, indiferent de apartenenta de gen, sunt prezentate in situatii degradante, umilitoare si cu caracter sexist sau pornografic.

Legea are un caracter ordinar iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

* In sedinta de marti, senatorii au decis scoaterea din competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a efectuarii urmaririi penale in cazul infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala sau frauda vamala cu pagube materiale mai mari de un milion de euro, echivalent lei. Pentru aceste infractiuni, urmarirea penala va fi efectuata de catre Parchete.

Astfel, Senatul a adoptat, fara modificari, un proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 63/2013 pentru modificarea art.13 alin.(1) indice 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit expunerii de motive, normele actuale care stabilesc competenta DNA au dus la supraincarcarea procurorilor care activeaza in cadrul Directiei, fiind esentiala o interventie legislativa pentru a evita blocarea activitatii organului judiciar. Numarul mediu de dosare aflate in lucru la un procuror DNA care desfasoara activitate de urmarire penala este de 80-90.

Caracterul legii este organic, iar Senatul in acest caz este Camera decizionala. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat acest act normativ la 18 septembrie

* Plenul Senatului a aprobat, tot in sedinta de marti, OUG nr. 53/2013 care prevede ca, in anul curent, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) sa vireze, din excedentul rezultat din executia bugetului de venituri si cheltuieli, suma de 100 milioane lei la bugetul de stat.

Suma respectiva ar urma sa fie virata in contul de venituri "Varsaminte din veniturile si disponibilitatile institutiilor publice", in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei.

In expunerea de motive a proiectului de lege se mentioneaza faptul ca veniturile proprii ale ANCOM provin din tariful de monitorizare, cel de utilizare a spectrului si a resurselor de numerotatie, donatii, legate, sponsorizari, credite interne si externe contractate in conditiile legii. Sume incasate din aceste surse sunt la dispozitia Autoritatii, iar excedentul anual este raportat in anul urmator.

* Senatorii au mai adoptat marti si proiectul legislativ care modifica legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in sensul ca primarii de comuna, oras sau municipiu vor fi cei care vor conduce comisiile locale pentru inventarierea terenurilor.

Legea nr. 165/2013 prevedea ca presedintii acestor comisii sunt reprezentantii institutiilor prefectului.

Prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite in temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor inregistrate la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii in vederea restituirii in natura sau compensarii imobilelor cu alte bunuri. In forma initiala a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibila doar in cazul solicitarilor formulate in temeiul legilor fondului funciar.

O alta modificare importanta a legii, aprobata de Senat, este prevederea potrivit careia, in cazul in care din documentele existente in dosarele de despagubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despagubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevazute de grila notariala pentru localitatea respectiva.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 va fi supus saptamana viitoare aprobarii Camerei Deputatilor, care are rol decizional.

* In ce priveste sedinta plenului Senatului de miercuri, aceasta a fost suspendata din lipsa de cvorum, dupa ce in urma apelului nominal s-a constat ca in sala erau prezenti in jur de 75 de senatori din totalul de 173.

Social-democratul Nicolae Moga, cel care a prezidat respectiva sedinta, a precizat ca doar cinci senatori au fost absenti motivat de la lucrarile plenului - Dumitrescu Cristian, Savu Daniel, Verestoy Attila, Teodor Atanasiu si Sorin Rosca Stanescu.

Initial, senatorul Nicolae Moga sustinuse ca la aceasta sedinta nu a venit nici macar senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu, cel care solicitase o dezbatere legata de independenta justitiei.

"Am inteles ca este aglomeratie in trafic, multe am inteles, dar eu va spun ca, atat timp cat o sa fiu presedintele de sedinta, nu accept sa nu fie cvorum sau alte tertipuri, motiv pentru care suspend sedinta de astazi din lipsa de cvorum. (...) Domnul coleg Rosca Stanescu, care a propus sedinta de astazi, nu este prezent. Nici data trecuta nu a fost, nici de data asta", a spus Moga, inainte de suspendarea sedintei.

Dupa declaratia din plen a lui Nicolae Moga, senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu i-a atras acestuia atentia, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a absentat din Senat pentru ca se afla la Conferinta Internationala despre Orientul Mijlociu si Uniunea Europeana, de la Bucuresti, cu implicarea noii administratii a Republicii Islamice Iran.

Sorin Rosca Stanescu a propus, martea trecuta, ca in data de 23 octombrie sa aiba loc o dezbatere in plenul Camerei superioare privind independenta Justitiei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: