Toyota este cel mai mare constructor auto din lume pe primele noua luni

Data publicarii: 28-10-2013 | Auto

Constructorul auto japonez Toyota si-a pastrat pozitia de cel mai mare constructor auto din lume in primele noua luni ale acestui an, in fata rivalilor General Motors si Volkswagen, potrivit cifrelor de vanzari publicate luni, transmite Reuters.

Grupul nipon a precizat ca, in perioada ianuarie-septembrie 2013, a vandut un numar de 7,41 milioane vehicule, in crestere cu doar 0,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile in care cresterea puternica a livrarilor pe piata din SUA (prima sa piata) a compensat scaderea vanzarilor in China. Vanzarile Toyota includ insa si vanzarile inregistrate de filialele Daihatsu si Hino.

Anterior, grupul american General Motors a informat ca in perioada ianuarie-septembrie 2013 a vandut 7,25 milioane vehicule, in crestere cu 4,6% in ritm anual, in timp ce vanzarile grupului german Volkswagen au crescut cu 4,8%, pana la 7,03 milioane unitati. Cu toate aceste cifrele publicate de grupul german nu includ si vanzarile filialelor Scania si MAN, care vand fiecare aproximativ 200.000 de vehicule industriale pe an.

GM a detinut pozitia de cel mai mare constructor auto din lume timp de sapte decenii, fiind devansat de Toyota intre 2008 si 2010. In 2011, vanzarile Toyota au fost afectate de catastrofele naturale din Japonia si Thailanda, astfel ca GM a urcat pe primul loc, insa anul trecut Toyota a revenit pe prima pozitie.

Pentru ansamblu exercitiului financiar 2013, care se incheie in luna martie 2014, Toyota are drept obiectiv sa vanda 9,96 milioane de vehicule, in crestere cu 2% comparativ cu exercitiul 2012. 

Sursa: AGERPRES