Restantele la credite cresc periculos, stabilind record dupa record

Data publicarii: 28-10-2013 | Finante-Banci

Sanatatea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor este de la o luna la alta la cote de avarie si nu se intrevede prea curand vreun semn de stabilizare.

De parca nu ar fi de ajuns ca economia intarzie sa isi ia avant si mai mult balteste in insolvente si avanseaza ca melcul, tot mai multe banci locale se confrunta cu presiuni din partea bancilor-mama pentru a inchide liniile de finantare. Asta se resimte intr-un apetit tot mai redus al bancilor de a acorda credite, ceea ce intarzie si mai mult redresarea economica, iar asta se rasfrange asupra capacitatii de rambursare a creditelor.

Potrivit datelor BNR, la sfarstul lunii august restantele au urcat la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), iar ponderea acestora a ajuns la 14,9%, cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Fata de sfarsitul anului trecut, nivelul restantelor a urcat cu 4,31 miliarde lei, iar totalul ceditelor a scazut cu 4,66 miliarde lei, ceea ce a facut ca ponderea restantelor sa avanseze destul de rapid, de la 12,6% la 14,9%.

Stocul restantelor si al creditelor neperformante e inflamat cel mai mult de segmentul companiilor, tot mai afectat de intarzierea reluarii unei cresteri economice sustinute si de inmultirea numarului de insolvente. Practic, restantele companiilor sunt de peste doua ori mai mari decat ale populatiei. In timp ce restantele populatiei sunt de pana in 11 miliarde lei, ale companiilor au depasit 22 miliarde lei.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: