Fondul Proprietatea a castigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica si Romgaz

Data publicarii: 06-11-2013 | Bursa

Valoarea activelor totale ale Fondului Porprietatea  (FP) a crescut cu peste 63,9 milioane de lei, ca urmare a inregistrarii la preturi de piata a pachetelor detinute la Romgaz si Nuclearelectrica. Castigul net al FP in urma ofertelor este mai mic cu peste 30 de milioane de lei, daca se scade costul achizitiei de actiuni SNN, necesar ca Fondul sa-si pastreze ponderea  detinerii in structura actionarilor.

Actiunile Nuclearelectrica  (SNN) sunt deja tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar cele ale Romgaz (SNG) au inregistrat o prima evaluare de piata, prin pretul de inchidere al ofertei publice de vanzare.

Actiunile SNG sunt asteptate sa ajunga la cota Bursei in 12 noiembrie.

Astfel, pachetul SNN detinut de Fondul Proprietatea (9,72% din total) valoreaza  aproape 317 milioane de lei, la pretul de 11,56 lei / titlu, inregistrat la Bursa marti.

Valoarea pachetului SNN din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a scazut la mai putin de jumatate fata de evaluarea anterioara, facuta de evaluatorul independent (648 milioane de lei, potrivit site-ului  FP).

FP a castigat la Romgaz (SNG) mai mult decat a pierdut la Nuclearelectrica.

Valoarea pachetului de actiuni SNG detinut de Fond a crescut cu 396 de milioane de lei, pana la peste 1.733 milioane de lei, potrivit pretului final de 30 de lei / actiune, stabilit la sfarsitul ofertei publice de vanzare a 15% din actiunile statului la Romgaz.

Din diferenta de 64 de milioane de lei, dintre cat a castigat FP prin evaluarea de piata a pachetului Romgaz si cat a pierdut la pachetul Nuclearelectrica (SNN), mai trebuie scazuta, insa, si cheltuiala de peste 30 de milioane de lei, facuta prin subscrierea de actiuni noi SNN.

FP a subscris actiuni noi SNN pentru a-si conserva mrimea relativa a pachetului in structura actionariatului Nuclearelectrica.

Astfel,averea  FP a crescut, net cu 34 de milioane de lei, in urma ofertelor publice initiale de vanzare (IPO), prin care Nuclearelectrica si-a majorat capitalul social cu 10%, iar Ministerul Economiei a vandut 15% din actiunile Romgaz.

Este de asteptat ca plusul fata de evaluarile anterioare sa creasca dupa inceperea tranzactionarii actiunilor Romgaz (SNG) la Bursa. Multi analistii se asteapta la cresteri de peste 18%.

Integral in ECONOMICA.net