Comisia Europeana: Este decizia Romaniei daca merge mai departe cu acordul preventiv

Data publicarii: 03-12-2013 | Economie

A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program preventiv si este decizia Romaniei daca decide sa mearga mai departe cu acest acord, a declarat marti, pentru AGERPRES, Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.

'A fost decizia Romaniei de a aplica pentru un program de tip preventiv si Romania este cea care va decide daca doreste sa mearga mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua Romania, este esential ca tara sa mearga mai departe cu implementarea recomandarilor emise de Consiliului Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale menite sa atinga tintele de deficit bugetar agreate si reforme structurale ample pentru a imbunatati capacitatea administrativa a Romaniei si pentru a imbunatati potentialul de crestere', a precizat Simon O'Connor.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti ca monitorizeaza evolutiile din Romania si asteapta ca autoritatile sa decida daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, se arata intr-o declaratie a reprezentatilor FMI, transmisa marti AGERPRES, in urma refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu institutiile financiare internationale.

'In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014. Suntem constienti de dezacordul dintre presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei privind masurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, inainte de a supune spre examinare pachetul de masuri conducerii FMI', se precizeaza in document.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea la obligatiile pe care si le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti. Nu-mi voi asuma aceasta masura pe care o consider impotriva sanselor de relansare a economie", si-a argumentat presedintele decizia. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: