Ponta: Obiectivul principal al Guvernului - fiecare cetatean sa simta in venituri o crestere economica

Data publicarii: 03-12-2013 | Finante-Banci

Obiectivul principal al Guvernului pentru 2014, reflectat in cele doua proiecte de lege privind bugetul, este acela ca fiecare cetatean sa simta in propriile venituri o crestere economica, a declarat premierul marti, la prezentarea bugetului in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

"In 2014, obiectivul principal al Guvernului, al majoritatii parlamentare, reflectat si in aceste doua proiecte de lege, privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, obiectivul principal este acela de a face ca fiecare cetatean al Romaniei sa simta in propriile sale venituri o crestere economica si o dezvoltare care in acest moment este certificata de toate datele oficiale ale statului roman, ale Comisiei Europene si ale institutiilor internationale", a afirmat premierul.

Victor Ponta a mentionat cateva masuri punctuale prevazute pentru bugetul din 2014.

"Din acest motiv, pentru ca fiecare cetatean al Romaniei sa vada si sa inteleaga in ce masura beneficiaza el insusi de aceasta crestere economica, in proiectul de buget, pe care va rog sa-l sustineti, avem prevazute, printre altele, urmatoarele masuri: indexarea tuturor pensiilor cu 3,76%, un procent superior inflatiei, cresterea salariului minim de la 800 la 850 de lei pana la 1 iulie si la 900 de lei, o masura care va influenta in mod pozitiv veniturile a peste 900.000 de angajati. Venitul minim garantat va creste cu 5%, vor fi platite subventiile in agricultura. De asemenea, pentru categorii speciale, unde doream si dorim sa dam un anumit mesaj politic - este vorba de medicii rezidenti, de profesorii debutanti-, avem prevazute sume substantiale. Prin bugetul din 2014 vom continua sa achitam drepturile castigate in instanta de catre bugetari, in special de catre profesori, in urma taierilor ilegale aplicate de Guvernul Boc", a detaliat premierul.

Seful Guvernului a prezentat si cateva dintre masurile implementate pe parcursul anului 2013.

"In 2013, prin votul dumneavoastra, al Parlamentului, si prin masurile prevazute in buget s-a indreptat o parte din ceea ce a fost considerat o politica de saracire, o politica de austeritate indreptata impotriva populatiei, in 2013 fiind reintregite atat salariile tuturor bugetarilor, medici, profesori, cat si pensiile, incheindu-se in luna septembrie plata ratelor pentru pensiile oprite in mod ilegal, asa cum a decis CCR, de catre Guvernul Boc", a spus premierul.

Ponta a mentionat, totodata, plata in 2013 a hotararilor judecatoresti pentru "toate procesele pentru care Guvernul Romaniei a fost obligat sa plateasca angajatilor sai sumele taiate in mod ilegal".

"De asemenea, prin votul dumneavoastra, al Parlamentului, s-a facut dreptate militarilor care au pierdut in mod nedrept o parte importanta din pensia lor, diplomatilor. Tot prin votul dumneavoastra s-a asigurat cofinantarea pentru toate programele operationale sectoriale si pentru subventiile si programele din agricultura. S-a redus TVA la paine, au fost platite arieratele bugetelor locale. In Sanatate, 2,5 miliarde de lei datorii au fost platite in cadrul anului 2013 si s-au platit in avans subventiile atat de necesare continuarii dezvoltarii agriculturii", a mai aratat premierul. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: