Actionarii Volksbank au facut o injectie de capital de 120 milioane de euro

Data publicarii: 03-12-2013 | Finante-Banci

Volksbank, care trebuie vanduta de Volksbank Austria pana la sfarsitul lui 2015, a primit o majorare de capital masiva in valoare de 120 mil. euro pentru compensarea costurilor legate de reevaluarea garantiilor imobiliare si de litigiile cu clientii, costuri care anul trecut i-au provocat o pierdere dramatica de 821,3 mil. lei (184 mil. euro).

Volksbank Austria, care controleaza prin intermediul unui vehicul 51% din actiunile bancii locale, a contribuit la majorarea de capital cu 61 mil. euro, suma pe care a si provizionat-o integral in T3. Banca-mama supravietuieste cu ajutorul statului austriac, care a preluat 43,3% din actiuni.

Pe langa austrieci, Volksbank Romania ii are ca actionari indirecti pe francezii de la Banque Populaire Caisse d'Epar-gne, cu o cota de 24,5% si care l-au adus pe actualul CEO Benoit Catel. Ramane de vazut daca grupul francez ar fi interesat sa preia controlul. Germanii de la DZ Bank si WGZ Bank cumuleaza inca 24,5%. Chiar daca a adus capital nou de 61 mil. euro, Volksbank Austria a continuat reducerea liniilor de refinantare pentru banca locala, volumul acestora diminuandu-se cu 400 mil. euro in primele noua luni ale acestui an, pana la 1 mld. euro.

Integral in ZF.ro