BNR: Bancile au scazut dobanzile in octombrie, atat la depozite cat si la credite

Data publicarii: 03-12-2013 | Finante-Banci

Dobanzile practicate de bancile comerciale la depozite si credite au scazut in octombrie 2013 fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La lei, institutiile de credit au redus dobanzile oferite pentru depozitele aflate in sold cu aproximativ un sfert de punct procentual, acelasi procent cu care a taiat si banca centrala dobanda de politica monetara la sfarsitul lunii septembrie 2013.

Potrivit BNR, media dobanzilor la depozitele in lei aflate in sold a fost de 4,03% pe an in octombrie 2013 fata de 4,24% pe an in septembrie. La depozitele noi, dobanzile au scazut chiar mai mult, cu aproape 0,4 puncte procentuale, de la o medie de 3,68% pe an in septembrie, la 3,3% pe an in octombrie. Cu toate acestea, s-a inregistrat o crestere a bonificatiilor acordate de banci pentru depozitele in lei cu scadenta mai mare de doi ani, de la 3,55% pe an la 3,67% pe an.

De asemenea, si la depozitele in euro aflate in sold bancile au redus dobanzile in octombrie 2013 la 2,3% pe an fata de 2,37% pe an in luna precedenta. La depozitele noi in euro dobanzile s-au diminuat nesemnificativ, daca analizam toate scadentele, insa pentru persoanele fizice care si-au plasat banii pe perioade cuprinse intre 1 si 2 ani bancile au taiat mai mult bonificatiile oferite de la 3,41% pe an la 2,65% pe an.

La creditele in lei aflate in sold, dobanzile s-au redus in octombrie fata de septembrie de la o medie de 10,13% pe an la 9,64% pe an, potrivit datelor BNR. Și pentru imprumuturile nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mici de la populatie si firme. Cel mai mult au scazut cele la imprumuturile pentru persoane fizice, de la 10,26% pe an la 9,54% pe an. La creditele in valuta, insa, dobanzile au crescut usor pentru cei care s-au imprumutat in octombrie, de la o medie de 4,84% pe an in septembrie la 4,96% pe an in octombrie 2013. 

Sursa: AGERPRES