Cinteza (BNR): Scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante ar putea crea hazard moral

Data publicarii: 06-12-2013 | Finante-Banci

Prin scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante si anuntarea debitorilor ca nu mai datoreaza nimic s-ar putea crea hazard moral, a explicat, joi, seful Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei, Nicolae Cinteza, la Forumul Bancar Roman.

'IFRS ca si standard de contabilitate spune o chestie foste simpla. Vrei sa scoti in afara bilantului poti sa o faci, dar la momentul la care l-ai scos in afara bilantului trebuie sa faci cunoscut debitorului ca renunti la orice drept al tau de a mai recupera in viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvine scoatem in afara bilatului dar trebuie sa notificam debitorul ca socotelile noastre cu el s-au incheiat si nu mai datoreaza nimic. Va dati seama ca o astfel de atitudine ar crea un hazard moral si ca alti debitori ar astepta sa nu plateasca. Și cand spun acesta ma refer in primul rand la cei care nu au dat nicio garantie in spate si avem destui', a spus seful supravegherii din BNR.

De asemenea, Cinteza a declarat ca modul in care a inteles Inalta Curte de Casatie si Justitie intemeierea comisionului de risc a fost gresit.

'Este evident riscul pe care si l-au asumat bancile in activitatea de creditare. Este vorba de credite ipotecare acordate persoanelor fizice. Am vazut la una dintre banci implicata masiv in acest tip de credite o solutie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie care obliga banca sa elimine din contract comisionul de risc. Vreau sa fiu bine inteles, nu iau apararea bancilor fiindca vad ce fac din reclamatiile pe care le primesc. Zilnic, la mapa, vin cred ca 30-40 de reclamatii despre ceea ce fac bancile. Dar sa vezi intr-o hotarare a celei mai inalte instante ca nu este justificata mentinerea comisionului de risc in contract pentru ca banca nu are niciun risc prin ipoteca, prin asigurarea ipotecii, mi se pare totusi prea mult. Riscul pe care trebuie sa il suporte banca prin scaderea valorii colateralului este chiar foarte important', a spus Cinteza.

Pentru a ilustra mai bine cazul Cinteza a oferit un exemplu in care un client nu mai poate sa achite un credit a carui garantie a scazut.

'Cineva care a luat un credit cand apartamentul era 120.000 de euro, plateste 2 ani si dupa 2 ani nu poate sa plateasca si pretul apartamentului este 60.000 de euro. Cine suporta diferenta? Este clar ca este sarcina bancii? E un risc? E un risc', a mai spus Cinteza.

Nicolae Cinteza a participat, joi, la cea de-a XVI-a editie a Forumului Bancar Roman. 

Sursa: AGERPRES