Fiecare banca va fi obligata prin lege sa mentioneze schema de garantare a depozitelor la care participa

Data publicarii: 06-12-2013 | Finante-Banci

In orice forma de publicitate, in toate informarile si/sau documentele precontractuale, in contractele si corespondenta referitoare la depozite, bancile sunt obligate sa mentioneze denumirea schemei de garantare a depozitelor oficial recunoscute la care participa, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

 Prevederea vine dupa scandalul iscat in primavara acestui an dupa ce sucursala locala a Bank of Cyprus si-a suspendat brusc operatiunile, iar majoritatea deponentilor au fost in situatia de a constata cu surprindere ca banii lor nu sunt acoperiti de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania in limita plafonului legal de 100.000 de euro, ci de schema similara din Cipru.

 La momentul respectiv oficialii Bancii Nationale au insistat asupra faptului ca orice banca, indiferent de statutul juridic de filiala sau sucursala, trebuie sa men-tioneze in contractele de depozit schema de garantare la care contribuie, insa situatia de la Bank of Cyprus a aratat ca mesajul nu ajunge intotdeauna la clienti. In conditiile in care Bank of Cyprus opereaza in Romania in regim de sucursala, daca BNR nu ar fi gasit solutia transferarii depozitelor la Marfin Bank, iar planul de redresare a bancii-mama din Cipru ar fi esuat, clientii ar fi ajuns in situatia de a astepta sa fie despagubiti de schema de garantare a depozitelor din insula. De asemenea, deponentii de la sucursala locala au fost in pericol ca banii lor sa fie supusi taxei speciale aplicate pe depozite pentru salvarea bancii.

Integral in ZF.ro