Producatorii de alimente si firmele imobiliare, cele mai expuse insolventelor in 2014

Data publicarii: 09-12-2013 | Afaceri

Piata insolventelor s-a structurat in 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurarile in afara procedurii insolventei, este opinia specialistilor Casei de Insolventa Transilvania. Conform previziunilor acestora, 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului in continuare scazut, a accesului greoi la finantare, dar si a efectelor secundare generate de reglementarile Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar.

"Dupa 5 ani de criza e mai dificil sa identificam sectoarele aflate intr-un moment favorabil, fata de cele ce vor avea dificultati. Fara o infuzie de lichiditati in piata care sa dezghete consumul este nerealist sa speram intr-o relansare. Creditele raportate la BNR se afla la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restantelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflam doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

La sfarsitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 mld. euro, fata de 28,32 mld. euro la octombrie 2012. Creditele au scazut, in conditiile in care ponderea restantelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.

Integral in Wall Street