Bilantul lui Ghetea la CEC Bank. Cum a gasit banca de stat si unde e aceasta acum

Data publicarii: 09-12-2013 | Finante-Banci

Radu Ghetea este in vizorul guvernului, dupa ce banca pe care o conduce a acordat un credit de mari dimensiuni fiicei presedintelui Basescu. In timp ce o comisie speciala a Parlamentului discuta despre legalitatea acestui credit, ECONOMICA.NET va prezinta evolutia CEC Bank sub mandatul lui 

Ce s-a intamplat cu CEC de cand e Ghetea presedinte

Ghetea a venit in 2007 la CEC Bank, de la Alpha Bank, odata cu adoptarea noii strategii de dezvoltare. Banca de stat trebuia sa faca trecerea de la Casa de Economii si Consemnatiuni, perceputa ca o banca de depuneri, la o banca universala si sa fie privatizata - obiectiv amanat sine die in momentul de fata.

CEC a trecut printr-un proces de rebranding, ce trebuia sa coste 150 de milioane de euro, si care a constat si in schimbarea identitatii vizuale. Sigla bancii a fost schimbata cu, deja, celebra frunza de stejar si imaginii bancii i s-au adaugat si numeroase ghinde, totul pe un fond verde. Desi nu toata lumea a apreciat noua imagine a CEC, se pare rebrandingul a fost unul de impact, dupa cum o arata masuratorile de la acea vreme, mai ales ca a fost insotit si de o campanie media destul de puternica cu mesajul de incurajare usor mioritic "Hai ca se poate!".

Cert este ca dupa 2006 banca a cunoscut o crestere semnificativa a activitatii, cu un ritm superior mediei sistemului mai ales dupa 2008. Activele bancii au crescut cu 280% in perioada 2006-2012, fata de o medie pe sistem de 124%.

In 1990, Casa de Economii si Consemnatiuni detinea o trime din activele bancare. Cota de piata a CEC a scazut insa in timp, mai ales dupa ce grupurile straine au intrat in Romania, astfel ca in 2006 aceasta se afla la 4%, nivel la care s-a invartit pana in 2009, cand a sarit la 6,3% (locul 5 in sistem), pe masura ce bancile care au fost mai agresive anterior au oprit creditarea. In 2012, CEC Bank ocupa pozitia a 4-a, in urma BCR, BRD si a Bancii Transilvania, fiind singura banca cu capital romanesc din top 10.

In 2006, CEC Bank avea active de 7,1 miliarde de lei (dintre care 3,2 miliarde de lei credite) si depozite de 5,7 miliarde de lei. In 2012, banca a ajuns sa detina active de 26,9 miliarde de lei (dintre care credite de 11,9 miliarde de lei) si depozite de 19,4 miliarde de lei.

CEC a avut tot timpul un exces de lichiditate gratie depozitelor numeroase atrase de la clientela, chiar daca nu a oferit tot timpul cele mai bune dobanzi. Se pare ca imaginea de banca de depuneri a ajutat CEC, precum si imaginea de banca sigura, in ciuda asocierii de la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 cu scandalul FNI. Spre exemplu, in toamna anului 2008, cand cursul de schimb si piata interbancara au fost lovite de iesirile de capital din tara, in ceea ce Banca Nationala a numit un atac speculativ, in timp ce depozitele in sistem scadeau, depunerile atrase de CEC au cunoscut o crestere spectaculoasa. De altfel, in intervalul 2007-2012, depozitele in sistem s-au dublat, iar cele de la CEC au crescut cu 240%.

Si in privinta creditelor CEC Bank a inregistrat o crestere mai mare decat media sistemului in perioada 2006-2012: 280% vs. 160%.

Integral in ECONOMICA.net