OMV Petrom, Dacia si Rompetrol, pe podiumul Topului 100 companii romanesti in 2013

Data publicarii: 11-12-2013 | Afaceri

OMV Petrom, Dacia si Rompetrol sunt primele trei companii de top romanesti, dupa cifra de afaceri obtinuta anul trecut, potrivit editiei din acest an a Topului 100 companii, realizat de FinMedia, pe baza datelor obtinute de la Ministerul Finantelor pana la 15 septembrie 2013.

"Topul 100 companii din acest an reuneste 26% din cifra de afaceri a intregului sistem de companii nefinanciare din Romania. In acelasi timp, topul concentreaza cele mai puternice si influente filiale ale companiilor multinationale din Romania. In acest an, avem o premiera, avem 13 miliardari, adica 13 companii cu o cifra de afaceri mai mare sau egala cu un miliard de euro. Toate cele 13 au capital majoritar strain', a declarat directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, Cezar Mereuta, prezent marti seara la evenimentul de lansare a topului.

Pe primul loc se afla OMV Petrom Bucuresti, cu afaceri de 4,3 miliarde de euro anul trecut, urmata tot de o companie din grupul Petrom, respectiv OMV Marketing (fostul OMV Romania), care a obtinut o cifra de afaceri de 3,3 miliarde de euro in 2012.

Clasamentul continua cu Automobile Dacia Mioveni, cu un rulaj de 2,8 miliarde de euro.

Rompetrol Rafinare si Rompetrol Downstream sunt urmatoarele in top, cu rulaje de 2,7 miliarde de euro, respectiv 1,8 miliarde de euro.

British American Tobacco s-a situat pe locul sase, cu afaceri de 1,4 miliarde de euro.

Kaufland Romania a avut afaceri tot de 1,4 miliarde de euro.

O alta companie petroliera, Lukoil Romania, ocupa locul opt, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmata de Renault Industrie Romania - 1,2 miliarde de euro, de ArcelorMittal Galati - 1,2 miliarde de euro si E.ON Energie Romania - 1,1 miliarde de euro.

Metro Cash & Carry, de pe locul 12, are, de asemenea, afaceri de peste un miliard de euro.

Dintre companiile de stat, prima a fost Romgaz Medias - 862 milioane de euro (pe locul 17 in top), urmata de Electrocentrale Bucuresti - 469 de milioane de lei, CFR Calatori - 374 de milioane de euro, si Nuclearelectrica - 370 de milioane de euro. 

Sursa: AGERPRES