Isarescu, la conferinta internationala ESPERA 2013: Nu ne-am indepartat de zona euro. Suntem doar in expectativa

Data publicarii: 11-12-2013 | Finante-Banci



Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, presedintele Sectiei de Știinte Economice, Juridice si Sociologice al Academiei Romane, a afirmat ca Romania, ca si Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, nu s-a indepartat de zona euro, fiind doar in expectativa.

"Desi criteriile sunt mai bine indeplinite, aceste tari nu mai au nici o tinta de aderare, fiind vorba doar de o anumita expectativa", a spus Isarescu, subliniind ca "nu ne-am indepartat de zona euro".

In expunerea sa "Romania si zona euro", sustinuta in Aula Academiei Romane, la conferinta internationala ESPERA 2013, Isarescu a pus acest scepticism pe seama tavalugului de informatii negative care vin din zona euro.

"Criza, criza, criza. Perceptia e mai tare decat realitatea", a spus el, care a mentionat, la inceputul prelegerii sale, ca nu vorbeste in calitatea sa de guvernator, ci in aceea de cercetator.

In opinia lui Isarescu, avantajele adoptarii euro au devenit mai putin evidente, in timp ce costurile sunt mai vizibile, mentionand ca niciuna din cele cinci tari fost comuniste mentionate nu contesta ca, pe termen lung, este in interesul lor sa adopte euro.

El spune ca toate tarile fost comuniste care au aderat la zona euro sau sunt in curs de aderare, sunt tari mici, in timp ce Romania, (care avea drept tinta initiala 2014), este, ca si Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, o tara mare.

Mugur Isarescu a explicat ca perspectiva clasica a adoptarii euro si a criteriilor de convergenta durabila, ca o conditie prealabila a adoptarii monedei unice de catre un stat membru potrivit Tratatului de la Maastrich, se refera la: stabilitatea preturilor, sustenabilitatea pozitiei fiscale, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung.

Guvernatorul BNR considera ca in prezent pentru aderarea la zona euro n-ar mai fi suficiente criteriile de la Maastricht, fiind recomandabil ca evaluarea convergentei sa nu se mai limiteze la perspectiva stricta a respectarii acestora, ci sa fie rezultatul unei unei abordari mai largi bazate pe indicatori.

Isarescu a mentionat ca, desi adoptarea euro este, din punct de vedere juridic, o obligatie asumata, momentul efectiv al materializarii obligatiei juridice ramane la latitudinea statelor membre.

Guvernatorul BNR si-a exprimat insa "optimismul, bazat pe speranta", in privinta remedierii deficientelor din zona euro relevate de criza.

"Eu nu cred ca Romania se poate dezvolta in alta parte", a accentuat Mugur Isarescu, mentionand ca adoptarea euro nu este abandonata, insa abordarea acesteia este mai prudenta si mai cuprinzatoare.

In finalul prelegerii sale, Isarescu a sustinut ca trebuie sa se adopte un pact politic pentru aderarea la zona euro a Romaniei, evitandu-se anii electorali. 

Sursa: AGERPRES