Cele doua companii interesate de Cupru Min s-au retras; autoritatile analizeaza varianta restructurarii

Data publicarii: 12-12-2013 | Economie

Nciunul dintre cei doi investitori care ramasesera in cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus in termen documentele necesare pentru a participa la selectia propriu-zisa, iar autoritatile analizeaza si varianta restructurarii societatii de stat prin forte proprii, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Cele doua companii interesate sa se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia.

Ele au avut termen pana joi la ora 10,00 sa depuna documentele pentru a participa la licitatia de vanzare a concentratului de cupru.

'Cele doua companii au considerat conditiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat in ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Daca procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe aceasta tema', au spus sursele mentionate.

Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocata, intrucat compania are contracte pentru anul viitor.

'Procedura va fi reluata, insa nu este singura optiune. Daca activitatea companiei se va mentine profitabila, se analizeaza si posibilitatea sa se mearga pe restructurare proprie, fara sa fie vreo asociere cu alta companie, asa cum se doreste acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme', au explicat sursele citate.

Tot joi, primarul orasului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, ca niciunul dintre cei doi investitori ramasi in cursa pentru achizitionarea concentratului de cupru de la Rosia Poieni nu s-a prezentat la sediul Cupru Min Abrud pentru a depune oferta de cumparare.

Cei doi investitori care s-au calificat pentru a merge mai departe in procesul de atragere de investitii la CupruMin au avut termen pana joi, 12 decembrie, ora 10,00, sa depuna documentele necesare pentru a participa la licitatie.

Potrivit anuntului de atragere de investitii, plicurile cu documentele ar fi urmat sa fie deschise tot joi la ora 11,00.

"Verificarea si analizarea documentelor de participare se va face in aceeasi zi, lista potentialilor cumparatori acceptati, respectiv respinsi, urmand sa se afiseze la sediul societatii pana la ora 18,00', se mentioneaza in anuntul ME.

Castigatorul licitatiei ar fi urmat sa fie anuntat vineri si ar fi trebuit sa achite avansul de 40 de milioane de euro pana la data de 13 ianuarie 2014.

Procesul de atragere de investitii la CupruMin este de fapt un contract de vanzare a minereului de cupru.

La inceputul lunii septembrie, ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, declara ca pretul minim din oferta pentru atragerea de investitii la Cupru Min este 6.900 de dolari pe tona.

"Am estimat pentru ultimul trimestru al anului un pret al cuprului de 7.000 de dolari pe tona. Pretul minim din oferta este de 6.900 de dolari pe tona. In costul minereului intra si investitiile de mediu si decopertare'', a precizat Vosganian.

Pentru procesul de achizitie a concentratului de cupru de la Cupru Min au fost depuse in termen trei oferte - Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elvetia si Yldirim Holding AȘ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost indeplinite doar de doi ofertanti - Trafigura si Yldirim.

Cupru Min ofera la vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, o cantitate maxima de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustata in functie de pretul de vanzare stabilit conform contractului de vanzare.

Contractul de vanzare a concentratului de cupru se incheie pe o perioada de sapte ani. Cantitatea maxima de concentrat de cupru livrata in contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabila in functie de pretul de vanzare stabilit conform contractului de vanzare, avand continuturile specificate in fisa tehnica. Cumparatorul va suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta societatii si pentru transportul acestuia, precum si orice alte costuri asociate.

Cupru Min a trecut anul trecut printr-o procedura de privatizare, care, insa, nu s-a finalizat. In 26 martie 2012, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min, la pretul de 200,772 milioane de euro. Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.

Infiintata in 1977, sub denumirea de Sucursala Miniera Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extractia si prepararea minereurilor cuprifere sarace de la Rosia Poieni. Zacamantul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu cu un continut mediu de 0,353% cupru si cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal. 

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: