Varga: Romania poate ramane fara paduri, in 10-20 de ani,daca se continua taierile ilegale si exploatarile in ritmul actual

Data publicarii: 13-12-2013 | Mediu
  •  Print
  • Bookmark & Share

Romania poate ramane fara paduri, in maximum 10 - 20 de ani, daca se continua taierile ilegale si exploatarile in ritmul actual, a avertizat, joi, ministrul delegat pentru Paduri, Lucia Varga.

'In maximum 10 - 20 de ani, padurile din Romania vor ajunge catre epuizare, daca continuam acest mod irational de exploatare', a spus Varga, care a precizat ca pe langa cele 14 milioane de metri cubi de lemn, care se recolteaza legal, anual, din padure, o cantitate de peste un milion de metri cubi de masa lemnoasa este exploatata ilegal.

Ministrul a aratat ca, din cele 6,5 milioane de hectare de padure existente in Romania, peste 600.000 de hectare de padure sunt afectate de taieri ilegale.

Varga a precizat ca o buna infrastructura, care sa permita un mai bun acces si control in paduri, ar ameliora aceasta situatie.

'Nu este necesara o limitare a taierilor legale. Este necesara o accesibilizare la masa lemnoasa, o infrastructura corespunzatoare', a aratat Varga.

Ministrul considera ca exploatarea necontrolata, masiva, a lemnului si fara un control adecvat, poate afecta grav sectorul forestier.

'Nu exclud cazurile de lobby', in neaprobarea anumitor elemente ale noului Cod Silvic, a spus Lucia Varga, referindu-se la marile societati straine prezente in sectorul forestier din Romania.

'Asistam la o tendinta de formare a unui monopol si pentru care Consiliul Concurentei ar trebui sa se sesizeze', considera ministrul Varga.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: