Guvernatorul BNR sustine ca in Constitutie nu poate fi introdusa o prevedere privind un minimum de crestere economica

Data publicarii: 13-12-2013 | Finante-Banci

Prevederea unui minimum de crestere economica nu exista in nicio Constitutie din lume, insa pot fi precizari cu privire la datoria publica sau deficit, a afirmat, joi, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in conferinta "Romania investitiilor. Romania dezvoltarii".

Acesta a facut referire la propunerea potrivit careia in legea fundamentala a statului sa se mentioneze obtinerea unei cresteri economice de minimum 5%, iar neatingerea acestei tinte sa duca la demisia automata a Cabinetului aflat in acel moment la guvernare.

"A existat si o propunere mai indrazneata, interesanta, ca o crestere de 5% sa fie trecuta in Constitutie si, in momentul in care un Guvern nu atinge 5%, sa isi dea automat demisia. Binenteles ca am reactionat si eu si alti colegi economisti, subliniind faptul ca aceasta crestere economica este in primul rand endogena, nu depinde de un clic, si i-am pus o intrebare simpla, fundamentala - ca cei care au lansat ideea sa vada daca in vreo Constitutie din lume, peste 200, exista o asemenea prevedere. Exista prevederi sa nu se depaseasca datoria publica, deficitul public, dar o prevedere de un minim de crestere economica nu exista nicaieri in lume', a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul sustine ca o asemenea "propunere indrazneata" reflecta o preocupare de a se asigura o crestere economica rapida, deoarece se doreste recuperarea decalajului de dezvoltare existent intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana.

"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2% - avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica. Și ce am vrea? Am vrea ca unul din cei patru de 2%, respectiv cresterea economica, sa se dubleze, fara ca ceilalti trei de 2% sa nu se strice. Sa ramanem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate sa fie si mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie sa platesti datoriile - si 2% inflatie, pentru ca asta inseamna stabilitate, incredere, capacitatea de a-ti dezvolta planul viitor", a explicat oficialul BNR.

El a atras atentia asupra faptului ca doi factori esentiali sunt cei care contribuie la cresterea PIB-ului potential, respectiv locurile de munca existente si productivitatea, care ar trebui stimulate.

Referitor la primul factor, Isarescu a atras atentia ca, demografic, Romania va avea o problema pe termen lung, iar in ceea ce priveste productivitatea, aceasta depinde de mai multi factori, precum calitatea muncii, management si investitii. 

Sursa: AGERPRES