Mostenirea anului 2013: Europa a scapat de recesiune si vede limpede iesirea din criza, bursele au atins maxime istorice, iar euro si-a continuat urcusul cu o viteza care i-a speriat pana si pe europeni

Data publicarii: 17-12-2013 | Finante-Banci

Anul 2013 a adus primele declaratii de victorie impotriva crizei care macina deja de cinci ani Europa, unele foarte hotarate, cum sunt cele venite de la presedintele francez François Hollande. Dincolo de optimismul exuberant al lui Hollande, de inteles doarece el are responsabilitatea economiei care a devenit noul bolnav al Europei, aproape toate semnalele arata ca Europa, daca nu a iesit complet din criza, a progresat si este cu siguranta pe calea cea buna. 

Anul 2013 a adus pentru majoritatea statelor euro-pene iesirea din recesiune si crestere economica, forta care le va alimenta revenirea din criza. Pentru unele tari, precum Franta, costurile de finantare au ajuns la niveluri "exceptional" de favorabile. In Germania, indicele DAX al bursei de la Frankfurt a urcat la maximul istoric. Tot aici planurile noului guvern al cancelarului Angela Merkel promit sa faciliteze cresterea economiilor mai slabe. De asemenea, moneda euro si-a continuat marsul de apreciere in raport cu dolarul neintrerupt de criza si a atins maximul ultimilor doi ani fata de moneda americana. Totodata, liderii europeni au facut pasi mari spre crearea unei uniuni bancare, o garantie ca o noua criza bancara nu va lovi Europa si nu va subrezi bugetele statelor.

 Europa a iesit din recesiune, dar nu s-a indepartat prea mult

Germania a redevenit motorul de crestere al zonei euro si aceasta nu datorita exporturilor, factorul traditional de crestere, ci pietei interne, ceea ce lasa loc in comertul international economiilor mai slabe de la periferie. Iar acestea par ca sunt pregatite sa profite.

Integral in ZF.ro