CFA Romania: Cursul va fi de 4,48 lei/euro peste 12 luni. Increderea in economia tarii este in scadere

Data publicarii: 17-12-2013 | Finante-Banci

Cursul valutar va ajunge la 4,48 lei/euro, in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de CFA Romania. Leul va fi stabil in cele sase luni care urmeaza. Totodata, increderea analistilor CFA din Romania in economia tarii a scazut vertiginos luna trecuta, chiar daca ei se asteapta la imbunatatirea condtiilor globale.

Cursul de schimb EUR / RON la o valoare de 4,4500, in perspectiva urmatoarelor sase luni si la 4,48 pe 12 luni, potrivit estimarile CFA Romania. Prognoza este rezultatul medianei (media a doua medii) previziunilor membrilor CFA Romania.

Media aritmetica a prognozelor pe sase luni (una dintre mediile cu care s-a calculat "mediana") este de 4,4632 lei / euro, cea mai mica fiind de 4,25, iar cea mai mare de 4,6.

Media aritmetica  pe urmatoarele 12 luni, a prognozelor de curs ale analistilor CFA din Romania, este de 4,4753 lei / euro, cu minumul de 4,0 lei / euro si maximul de 7,7.

Analistii sunt mai optimisti decat erau in octombrie, cand mediana cursului anticipat atunci era de 4,5 lei / euro , pe sase luni, si de 4,5 pe 12 luni.

Increderea

Valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a scazut spectaculos, luna trecuta, pana la 48,2, (fata de 55,8 in octombrie), potrivit analistilor CFA din Romania.

Gradul de incredere al analistilor CFA (Certfified Financial Analyst) din Romania in economia tarii este, totusi in crestere fata de cel din urma cu un an, cand indicatorul de incredere era de 31.

Indicatorul de incredere macroeconomica variaza intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat, de CFA Romania, pe baza raspunsurilor membrilor sai.

Analistii CFA din Romania, certificati de celebra institutie americana CFA Institute, sunt neincrezatori in viitorul economiei tarii, atat din perspectiva conditiilor curente de pe piata muncii si din mediul de afaceri, cat si din a anticipatiilor privind: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale a celor intervievati.

Integral in ECONOMICA.net