OTP Bank, cea mai solida banca straina din Romania, in privinta capitalizarii

Data publicarii: 19-12-2013 | Finante-Banci

• Rata de solvabilitate a OTP Bank, calculata conform standardelor Autoritatii Bancare Europene (ABE), este de 15,4%, cea mai mare in randul bancilor prezente in Romania.

• Capitalizarea bancilor europene a crescut la 11,7%, pe fondul reducerii activelor cu 800 de miliarde de euro.

OTP Bank se afla pe primul loc in topul celor mai solide banci cu subsidiare sau sucursale in Romania, in privinta capitalizarii, conform datelor prezentate de Autoritatea Bancara Europeana, in cadrul unui exercitiu de transparenta la nivel Rata de solvabilitate a OTP Bank, calculata conform standardelor ABE (rata capitalului de baza de rang 1 - Core Tier 1 Ratio) este de 15,4%, cea mai mare in rȃndul bancilor prezente in Romania. Potrivit aceluiasi raport, solvabilitatea medie a bancilor incluse in top este de 11,5%.

"OTP Group si-a asumat un angajament solid pe piata romaneasca, iar pozitia noastra in clasamentul realizat de Autoritatea Bancara Europeana confirma din plin acest lucru. Dovedim inca o data ca suntem un partener solid, stabil si de incredere pentru clientii nostri din Romania si ca planurile privind dezvoltarea noastra pe piata financiar-bancara locala se extind pe un orizont de timp indelungat”, declara Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania. 

In ceea ce priveste indicatorul care reflecta ponderea unui imprumut raportat la valoarea garantiei, OTP Bank a demonstrat una dintre cele mai mari prudente in privinta riscului. Conform datelor furnizate de 64 de banci pentru realizarea Testului de Transparenta de catre Autoritatea Bancara Europeana, capitalul de baza de Rang 1 din sectorul bancar al Uniunii Europene a continuat sa fie majorat cu aproximativ 80 de miliarde de euro intre decembrie 2011 si iunie 2013. Combinat cu o reducere de mai mult de 800 miliarde de euro a activelor ponderate la risc, rata capitalului de Rang 1 s-a imbunatatit de la 10% la 11,7%.

Bancile din Uniunea Europeana au expuneri in sectorul companiilor (32%), retail (31%) si sectorul guvernamental (19%). 

Pentru mai multe detalii referitoare la Testul de Transparenta asupra sectorului bancar, desfasurat de Autoritatea Bancara Europeana, accesati urmatorul link: http://www.eba.europa.eu/-/eba-publishes-outcome-of-2013-eu-wide-transparency-exerci-1