Tulcea: Comuna Greci va avea cel mai mare centru de informare turistica din Romania

Data publicarii: 08-01-2014 | Turism

Comuna Greci, situata in imediata aproapiere a Muntilor Macin, cei mai vechi din Europa, va avea cel mai mare centru de informare turistica din Romania, potrivit autoritatilor tulcene lucrarile de realizare a fundatiei incepand deja.

Contractul pentru realizarea Centrului de informare turistica a fost semnat la mijlocul lunii octombrie a anului trecut si face parte din proiectul "Conservarea speciilor si habitatelor caracteristice bioregiunii stepice din zona Muntilor Macin", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial de Mediu cu 17,22 milioane de lei.

"Va fi unul dintre cele mai mari centre de informare turistica din Romania, o casa verde care va avea in apropiere, speram, pe o suprafata de 15 hectare, atat o baza sportiva, cat si o zona de agrement pentru vizitatori si localnici", a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Greci, Sorin Vals.

Centrul de informare turistica va avea o suprafata construita desfasurata de 1.158 de metri patrati, terenul acordat de Primaria comunei Greci pentru realizarea obiectivului fiind de 1.801 metri patrati.

"Termenul de finalizare a constructiei este decembrie 2014 la un interval de un an urmand sa putem inaugura noul obiectiv din comuna Greci", a afirmat managerul de proiect din cadrul Administratiei Parcului National Muntii Macinului (APNMM), Viorica Oancea.

Potrivit APNMM, centrul va pune la dispozitia turistilor informatii nu numai despre cei mai vechi munti din Europa, ci si despre bioregiunea stepica, in spatiile amenajate din acesta urmand sa fie prezentate on line imagini cu specii protejate la nivel international, dar si traditii ale locuitorilor din aria naturala protejata.

In cadrul proiectului demarat inca din anul 2012 de APNMM a fost amenajat cel de-al saptelea traseu tematic din Parcul National, Valea Jijilei-Manastirea Izvorul Tamaduirii, la biblioteca din satul tulcean Smardan a fost amplasat un infochiosc cu informatii despre Muntii Macinului, iar pe traseele din parc au fost montate 30 de semne de orientare pentru turisti.

Pentru dezvoltarea turistica a comunei Greci autoritatile locale au colaborat anul trecut cu Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Turismului care a intocmit un studiu ce cuprinde principalele oportunitati ale zonei.

"Am colaborat foarte bine cu specialistii institutului si cred ca rezultatul activitatii lor va conta foarte mult pentru un viitor proiect pe care vrem sa-l accesam in vederea dezvoltarii turistice a localitatii", a spus Sorin Vals.

Pregatind viitorul turistic al comunei, autoritatile au inceput demersurile pentru ca in apropiere de biserica catolica "Sfanta Lucia", veche de peste 100 de ani, sa se instituie o zona cu restrictii in constructii astfel incat sa fie obligatorie utilizarea materialelor traditionale in ridicarea sau reparatia locuintelor.

"Este doar o monitorizare atenta a situatiei din zona istorica a comunitatii pentru a nu afecta acest perimetru", a afirmat primarul comunei Greci.

De altfel, putine dintre casele din imediata apropiere a bisericii catolice mai au stalpi din piatra pe care este mentionat anul cand au fost ridicate locuintele.

Potrivit Primariei comunei Greci, localitatea a fost intemeiata de romani si a fost mentionata pentru prima data in harta statistica austriaca din anul 1790 sub forma de Greczj, iar pentru ca majoritatea locuitorilor se ocupa cu gradinaritul, in actele de proprietate turcesti asezarea a mai fost denumita si Saganlic, ceea ce inseamna "ceparie".

In prezent, comuna numara peste 5.000 de locuitori, de aproape trei ori mai mult decat numarul populatiei inregistrat in anul 1904 si este cea mai mare asezare ca numar de populatie intr-o singura localitate din judetul Tulcea. 

Sursa: AGERPRES