Scrisoare deschisa de protest a societatii civile din Romania si Uniunea Europeana privind fracturarea hidraulica

Data publicarii: 20-01-2014 | Mediu

Noi, cetateni asociati in ONG-uri si grupuri de actiune ale societatii civile din Romania care lupta impotriva fracturarii hidraulice de mare volum, va supunem atentiei o scrisoare deschisa de protest adresata tuturor institutiilor europene (Comisia Europeana, Consiliul Europei, Parlamentul European), dar si guvernantilor si autoritatilor romane, referitor la ultimele evenimente legate de subiectul fracturarii hidraulice la Bruxelles si in Romania. Toate aceste evenimente extrem de ingrijoratoare indica clar o directie nedemocratica, netransparenta si iresponsabila, promovata de institutiile Uniunii Europene si de unele guverne, in frunte cu Guvernul Romaniei, cel al Marii Britanii, al Poloniei, al Ungariei si al Cehiei in problema gazelor de sist. Aceasta scrisoare a fost semnata de 294 de asociatii si grupuri de actiune impotriva fracturarii hidraulice din state memvre ale UE, din care 40 sunt numai din Romania sau ale romanilor din diaspora.

Contextul acestui demers

Pe 22 ianuarie, la Bruxelles va fi "miercurea neagra a mediului”. Comisia Europeana, care promisese initial ca va elabora un cadru de reglementari care sa permita ca fracturarea hidraulica de mare volum sa se faca "civilizat” (un oximoron), la presiunea lobby-ului din industrie si cel al unor tari ca Romania, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, a decis sa elaboreze un set de recomandari pentru fracturarea hidraulica, care, insa, nu au nicio valoare legislativa.  Acest lucru este total impotriva rezolutiilor Parlamentului European din noiembrie 2012 si octombrie 2013, precum si a rezultatelor consultarii publice europene din martie 2013, care au evidentiat faptul ca 64% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt impotriva fracturarii hidraulice si isi doresc interzicerea fracturarii hidraulice, nicidecum reglementari care sa permita dezvoltarea acestei industrii. Cu toate acestea, Comisia Europeana, fara niciun mandat de la cetateni, in ciuda opozitiei crescande in cadrul Uniunii Europene si in afara sa (SUA, Australia, Noua Zeelanda, India, Mexic, Argentina, Africa de Sud, Tunisia) fata de fracturarea hidraulica, a cedat lobby-ului industriei si celui al unor politicieni influentati de companii, alegand varianta cea mai confortabila pentru industrie si cea mai periculoasa pentru cetateni si mediu: varianta unor NONREGLEMENTARI - sub forma unor recomandari, prin definitie lipsite de valoare legislativa.

Aceasta scrisoare exprima un protest amplu, coordonat de grupurile de cetateni si ONG-uri europene care constientizeaza pericolul fracturarii hidraulice, care include, printre altele, si proteste la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles (in 22 ianuarie), precum si in fata reprezentantetor Comisiei  Europene in mai multe capitale, printre care Bucuresti, Berlin, Sofia, Madrid, Dublin etc. 

Protestul organizat la Bucuresti va avea loc pe data de 21 ianuarie, orele 15.00 - 18.00, la Reprezentanta Comisiei Europene din strada Vasile Lascar, nr. 31.

https://www.facebook.com/events/634306146629535/?ref_dashboard_filter=upcoming

Toate aceste demersuri ale societatii civile europene si ale cetatenilor europeni uniti impotriva fracturarii hidraulice se bazeaza pe cele mai noi si mai zdrobitoare dovezi furnizate de institutii oficiale (Agentii de protectia mediului din mai multe state, universitati renumite din SUA). Ele au fost adunate intr-un compendiu de catre cetatenii care lupta impotriva fracturarii hidraulice din New York, care le-au sintetizat intr-un document de necontestat http://stopfracturare.ro/dovezi-ale-impactului-fracturarii-hidraulice-asupra-apei-aerului-si-sanatatii-in-sua/