Opera Nationala Bucuresti: Premiera RIGOLETTO de Giuseppe Verdi in regia lui Stephen Barlow

Data publicarii: 07-02-2014 | Lifestyle

Dupa aproape sase decenii de la intrarea in repertoriu a actualei montari a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, Opera Nationala Bucuresti prezinta in 20 februarie o noua productie a acestui titlu, in viziunea marelui regizor de origine australiana Stephen Barlow, cu o scenografie semnata de artistul grec Yannis Thavoris. Spectacolul va fi dirijat de Cristian Sandu, iar distributia va uni solisti invitati din tari precum SUA, Italia, Rusia, alaturi de artisti ai Operei Nationale Bucuresti si de invitati din alte orase ale Romaniei. 

Premiera Rigoletto devine astfel prima promisiune a anului 2014 care se materializeaza, iar Opera bucuresteana face inca un pas important in directia transformarii sale intr-un centru artistic aflat pe harta marilor institutii de gen ale lumii. 

Un concept regizoral nou si o scenografie provocatoare

In noua montare Rigoletto, Ducele devine un fel de Al Capone, in timp ce Rigoletto este un fel de entertainer privat al ducelui, care conduce o agentie de pompe funebre.

Actiunea, in libretul original se petrece la Paris in secolul al XIV-lea. Compozitorul insusi a fost nevoit sa mute actiunea in Italia in secolul al XVI-lea pentru a respecta restrictiile impuse de cenzura. In noua montare actiunea a fost plasata de Stephen Barlow la Chicago, la inceputul anului 1929; o perioada "efervescenta”, dupa cum numeste regizorul perioada prohibitiei, o lume condusa de gangsteri si dominata de jocuri de noroc, contrabanda cu alcool, prostitutie. 

Am dorit sa gasesc un timp si un loc diferit, unde putem spune aceasta poveste, pentru a o actualiza si a o face contemporana, pentru a permite publicului sa se identifice mai bine cu personajele, marturiseste Barlow, care este convins ca orasul Chicago din vremea gangsterilor defineste cel mai bine lumea periculoasa si intunecata din opera lui Verdi. 

Din punct de vedere scenografic Yannis Thavoris a vrut initial sa redea atmosfera acelei epoci in amanunt, ajungand sa creeze o scenografie dominata de culori si forme detaliate. 

M-am uitat si la tablouri din acea perioada si la ilustratii de moda colorate, in care erau prezentate materiale din acea perioada, deci culorile pe care le-am folosit sunt influentate de tonurile acelui deceniu,marturiseste artistul, iar sursele sale de documentare nu se rezuma doar la atat, Thavoris fiind inspirat si de scena operei bucurestene, mai exact de zidul din spatele scenei, acele caramizi vechi si frumoase, explica Thavoris. 

Yannis Thavoris a fost nominalizat de doua ori la Premiul Laurence Olivier - unul dintre cele mai importante premii acordate profesionistilor din teatru - pentru scenografia operelor La clemenza di Tito de W. A. Mozart si The Rape of Lucretia de Benjamin Britten. 

PREMIERA

Joi, 20 februarie, ora 19.00



Rigoletto

Opera in trei acte si patru tablouri de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave dupa drama "Regele petrece” de Victor Hugo

Scenografia: Yannis Thavoris

Dirijor: Cristian Sandu

Maestru de cor: Stelian Olariu

Distributii:

20, 22 februarie

Rigoletto - Lucian Petrean (invitat)

Gilda - Shoushik Barsoumian (SUA, invitata)

Ducele - Robert Nagy (invitat)

Sparafucile - Horia Sandu 

Maddalena - Eva Mrvoš (Serbia, invitata) 

Borsa - Andrei Lazar

Contele Ceprano - Octavian Dumitru (invitat)

Marullo - Daniel Pop

Giovanna - Adriana Alexandru

Monterone - Marius Bolos

Contesa Ceprano - Elena Dinca (invitata)

Paj - Claudia Caia (invitata) 


21, 23 februarie


Rigoletto - Martin Fulop (invitat)

Gilda - Romina Casucci (Italia, invitata)

Ducele - Paul Tabone (Australia, invitat)

Sparafucile - Petre Burca (invitat) 

Maddalena - Polina Garaeva (Rusia, invitata)

Borsa - Andrei Lazar

Contele Ceprano - Octavian Dumitru (invitat) 

Marullo - Daniel Pop

Giovanna - Adriana Alexandru

Monterone - Marius Bolos

Contesa Ceprano - Elena Dinca (invitata)

Paj - Claudia Caia (invitata) 


Urmatoarele reprezentatii: 21, 22, 23 februarie, 14, 15 martie, 2 aprilie si 7 mai

Ultimele stiri pe BankNews.ro: