Curs oficial BNR

28.06.2017
  • 1 EUR Variatie: 04.5563 RON
  • 1 USD Variatie: 04.0114 RON
  • 1 CHF Variatie: 04.1753 RON
  • 1 GBP Variatie: 05.1443 RON
  • 1 gr. aurVariatie: 0161.5035 RON

Investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensificaData publicarii: 13-02-2014 | Imobiliare ( RSS)

  •  Print   | 
  • Trimite prin Y!M
  • Bookmark & Share

Investitorii vad oportunitati de achizitii in Irlanda si Spania, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014, publicat de catre Urban Land Institute (ULI) si PwC

Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente atractive sa se orienteze spre plasamentele in pietele aflate in redresare economica, cum ar fi Irlanda si Spania, spre capitalele regionale si catre proprietatile de clasa secundara, conform concluziilor raportului Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014, o prognoza a evolutiei pietei imobiliare publicata de Urban Land Institute (ULI) in asociere cu PwC.

Raportul arata ca 71% dintre respondenti considera ca deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor in 2014. Ca o consecinta a intensificarii concurentei, 59% dintre respondenti cred ca proprietatile de clasa A de pe principalele piete imobiliare europene sunt acum supra-evaluate. 

Raportul subliniaza ca investitorii devin din ce in ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite in cautare de randamente atragatoare. Unul dintre orasele care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestei tendinte este Dublin, care a urcat spectaculos in topul destinatiilor de investitii, de pe locul 20 in raportul anului anterior pe locul 2 in 2014. Piata imobiliara din Dublin s-a transformat dintr-o destinatie ocolita de investitori in urma cu doi ani intr-una dintre cele mai atragatoare piete din Europa, atat pentru investitorii irlandezii cat si pentru cei straini atrasi de preturile scazute si de perspectivele economice imbunatatite ale Irlandei. 51% dintre respondenti considera acum atragatoare oportunitatile de achizitii din Irlanda. 

Volumul ridicat de capital la nivel international in cautare de plasamente profitabile determina investitorii sa se orienteze catre alte piete in revenire, precum Spania. 67% dintre respondenti cred ca oportunitatile de cumparare in Spania sunt acum bune, fapt reliefat si de recentele achizitii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de catre Intu si Canadian Pension Plan Investment Board pentru 162 milioane de euro. Totusi, scepticii argumenteaza ca finantarea este inca foarte dificil de accesat si ca piata este in continuare riscanta pentru investitii, inainte sa apara semne clare de crestere.

Competitia pentru active de clasa A a dus la o crestere a numarului investitorilor care se uita si la alte categorii de active pe marile piete imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen si Paris, si achizitioneaza active producatoare de venituri solide din orase mai mici. De exemplu, investitorii in piata de birouri din Munchen pot obtine randamente de aproximativ 4%, dar cei dispusi sa investeasca in orase germane mai mici cum ar fi Stuttgart pot avea randamente de pana la 6,5%. De asemenea, investitorii cauta sa achizitioneze proprietati de clasa secundara in marile orase in care au deja fluxuri bune de venituri sau care, cu o gestionare atenta a activelor, pot fi transformate in proprietati de clasa A. 

O consecinta interesanta a 'Bataliei pentru active imobiliare' este ca investitorii au in vedere din ce in ce mai mult dezvoltarea de noi proprietati ca o modalitate de a adauga active de inalta calitate in portofoliile lor. Raportul arata ca 71% dintre respondenti cred ca dezvoltarea de noi proprietati e un mod atractiv de a dobandi active de clasa A.

 '"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential”, a declarat Francesca Postolache, Director, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru sectorul imobiliar. 

Raportul subliniaza ca va fi capital substantial disponibil pentru pietele imobiliare europene in 2014, 71% dintre respondenti crezand ca va exista o crestere a sumelor disponibile pentru refinantare sau pentru noi investitii in acest an. Desi o parte din capital va proveni de pe piata interna, investitii semnificative sunt asteptate sa continue sa vina dinspre fondurile suverane, in special cele asiatice. 

Aproape 80% dintre respondenti cred ca resursele din zona Asia - Pacific vor creste in 2014, 67% dintre intervievati fiind de parere ca resursele din Americi vor creste in acest an.

Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Cele mai citite stiri