Nivelul de stres al brokerilor poate accentua crizele pe pietele financiare (studiu)

Data publicarii: 20-02-2014 | Bursa

Pietele financiare ar putea fi mai vulnerabile in fata nivelului de stres cu care se confrunta brokerii decat se credea initial, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia ca un nivel mai ridicat la hormonului de stres, cortizol, poate induce aversiunea fata de risc, informeaza Reuters.

Concluziile acestui studiu, care infirma premisa ca apetitul pentru risc al brokerilor ramane constant, indiferent daca actiunile tranzactionate urca sau coboara, sugereaza ca stresul ii face pe brokeri sa fie mai precauti, chiar si in perioade in care este nevoie de riscuri asumate pentru a preveni prabusirea pietelor.

In studiul realizat asupra brokerilor londonezi si asupra efectelor cortizolului asupra comportamentului, o echipa de cercetatorii coordonata de Dr. John Coates - un fost broker care a lucrat pentru Goldman Sachs si Deutsche Bank si care s-a reprofilat in domeniul neurologiei - a ajuns la concluzia ca aceasta tendinta naturala, organica spre prudenta poate reprezenta "o cauza subapreciata a instabilitatii pietelor".

Coates a precizat si ca aceasta concluzie ne poate modifica modul in care intelegem riscul - pentru ca pana in prezent modelele financiare si economice s-au bazat in mare parte pe premisa ca riscul asumat de brokeri este constant de-a lungul ciclului de tranzactii.

"Orice broker stie ca organismul lui este purtat ca intr-un montagne russe de evolutia tranzactiilor pe diferitele piete. Ceea ce nu stiam inainte de acest studiu este ca aceste modificari fiziologice - nivelul de stres sub-clinic pe care-l percepem foarte putin - ne modifica de fapt abilitatea de a ne asuma riscuri", a explicat John Coates, care in prezent este cercetator la Universitatea Cambridge.

"Este destul de inspaimantator sa te gandesti ca nimeni din lumea tranzactiilor financiare - nici brokerii, nici managerii de risc, nici bancherii - nu stie de aceste modificari subtile in apetitul pentru risc", a mai adaugat el.

Echipa coordonata de John Coates isi bazeaza studiul pe concluziile unui alt studiu in domeniu, realizat pe brokeri londonezi, studiu care indica faptul ca nivelul cortizolului a crescut cu 68% in intervalul de timp de doua saptamani in care s-a manifestat o crestere a volatilitatii pietelor.

Combinand munca de teren cu un experiment de laborator, ei au oferit hidrocortizon, varianta farmaceutica a cortizolului, unui numar de 36 voluntari, femei si barbati, cu varsta intre 20 si 36 de ani, timp de 8 zile, in scopul de a observa eventualele efecte ale unui nivel crescut al cortizolului asupra asumarii riscurilor in domeniul financiar.

Nivelul de cortizol al voluntarilor a fost ridicat cu 69% - un nivel observat in afara studiului, la brokerii londonezi. Apoi, voluntarilor li s-a cerut sa ia o serie de decizii financiare riscante, insotite insa de posibilitatea obtinerii unor castiguri importante, concepute pentru a le evalua apetitul de risc.

In concluziile lor, publicate in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), echipa condusa de Dr. Coates a observat ca, in prima faza, cresterea brusca a nivelului de cortizol nu a avut efecte asupra comportamentului. Insa odata ce cortizolul a ajuns la un nivel ridicat si a ramas la acest nivel pentru o mai lunga perioada de timp, asa cum s-a observat in cazul brokerilor, acest lucru a condus la o scadere dramatica a disponibilitatii de asumare a riscurilor, indicele risc/recompensa - nivelul de risc pe care cineva l-ar tolera pentru posibilitatea de a obtine un castig mai ridicat - scazand cu 44%.

"Foarte multe modele teoretice aplicate in prezent, in economie, in finante si in neurobiologie pornesc de la premisa ca nivelul de risc pe care fiecare persoana si-l asuma reprezinta o trasatura individuala constanta, insa noi am descoperit ca lucrurile nu stau asa", conform cercetatorilor care au lucrat la acest experiment.

Astfel, in timpul crizei creditelor din anii 2007 - 2009, volatilitatea actiunilor in SUA a crescut de la 12% la peste 70%. Un astfel de nivel istoric de incertitudine pe piete ar fi putut sa provoace o crestere puternica si indelungata a nivelului de cortizol din organismul agentilor bursieri, care astfel nu au mai fost dispusi sa-si asume riscuri chiar atunci cand economia avea nevoie mai mare de astfel de riscuri asumate - atunci cand pietele erau in cadere si aveau nevoie de investitori care sa cumpere actiuni nesigure, cu un grad mai ridica de risc.

Sursa: AGERPRES