Cluj: Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sangelui artificial, nu mai are fonduri pentru continuarea cercetarilor

Data publicarii: 24-02-2014 | Diverse

Inventatorul sangelui artificial, Radu Silaghi-Dumitrescu, este cel mai tanar clujean care a primit titlul de "Senior al cetatii", distinctie care se ofera in fiecare an in cadrul Balului Operei, ce se organizeaza la Cluj de 19 ani.

Tanarul cercetator a primit duminica seara titlul din mana fostului sau profesor si indrumator de doctorat, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Radu Silaghi-Dumitrescu a criticat, pe scena, societatea civila pentru ca nesocoteste indrumarile lansate de Academia Romana, despre care a spus ca este un for ce are tocmai aceasta menire, de a lansa idei care sa duca la dezvoltarea societatii.

"Ignoram atat de mult ceea ce spune aceasta institutie. Din partea politicienilor poate ca este de inteles, dar din punct de vedere al societatii civile este de neiertat", a afirmat Radu Silaghi-Dumitrescu.

El a declarat presei, dupa coborarea de pe scena, ca nivelul finantarii necesar cercetarilor pe care le face de cativa ani pentru crearea sangelui artificial a ajuns in prezent insuficient.

"Mai avem de lucru un an sau doi, nu stiu cum, nu stiu cu ce fonduri, dar noi o sa le facem. Nu suntem aici sa ne plangem, ci sa rezolvam probleme. Vom avea sangele artificial, facut de noi sau de altii, dar ne vom stradui sa il avem. Noi avem datoria sa incercam", a spus Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, in toamna anului trecut Ministerul Cercetarii a deschis, "sub efectul presiunii mediatice", o linie de finantare speciala pentru acest proiect.

"Deocamdata nu avem fizic niciun fond, dar avem promisiuni ca vor veni in continuare pe acea linie deschisa de minister. Exista greutati, puteti sa-i intrebati pe toti cercetatorii din Romania, din ianuarie pana in aprilie pur si simplu nu exista bani. In fiecare an aproape. Nu are rost sa insistam. Suntem doar pe dorinta noastra de a lucra. Noi ne facem treaba asa cum putem", a afirmat cercetatorul.

Intrebat din ce bani continua acum cercetarile si daca sunt nevoiti sa suporte unele cheltuieli din buzunarul propriu, Silaghi-Dumitrescu a declarat "li s-a intamplat si asa ceva".

El a precizat ca in prezent mai exista materiale pe stoc cu care se lucreaza, dar conditiile afecteaza ritmul cercetarii.

"Materiale mai avem ramase pe stoc, mai imprumutam uneori, dar toate acestea merg foarte incet, toate acestea sunt improvizatii si sunt motivul pentru care, spuneam de mai multe ori, este foarte posibil sa va puna sangele artificial pe masa altcineva si nu noi", a spus cercetatorul.

Silaghi-Dumitrescu a afirmat ca ar mai fi nevoie de un milion de lei, bani care ar putea asigura functionarea proiectului pentru inca un an si jumatate, cat considera el ca este necesar pentru a ajunge la un rezultat.

Cercetatorul clujean Radu Silagi-Dumitrescu studiaza de sase ani o metoda prin care sa creeze sange artificial, ce ar putea fi folosit in special in medicina de urgenta, pentru recuperarea acelor pacienti care sufera grave pierderi de sange, cum ar fi cele provocate de accidente. Recent, el a declarat ca a ajuns la rezultate incurajatoare si ca spera ca intr-un an sau doi sa poata livra un produs cu care medicii sa poata lucra in incercarea lor de a salva vieti omenesti. 

Sursa: AGERPRES