Mario Draghi: BCE este pregatita sa actioneze daca perspectiva privind inflatia se deterioreaza

Data publicarii: 24-02-2014 | International

Banca Centrala Europeana /BCE/ este pregatita sa adopte masuri suplimentare de stimulare daca perspectiva privind inflatia se deterioreaza, desi in prezent nu sunt semne de deflatie in zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, dupa reuniunea G20 din Australia, transmite Bloomberg.

'Nu avem nici o dovada ca oamenii isi amana planurile de cheltuieli asteptand sa cumpere acelasi produs la un pret mai scazut, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflatie in zona euro. Suntem constienti de riscuri. Consiliul guvernatorilor BCE este decis sa actioneze in cazul in care aceste riscuri sunt in crestere', a afirmat seful BCE.

Acesta a dat asigurari ca zona euro se redreseaza, increderea investitorilor a crescut si cererea este in crestere.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna ianuarie 2014, pana la 0,7%, de la nivelul de 0,8% inregistrat in decembrie 2013, arata o estimare preliminara publicata recent de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In urma acestei scaderi, rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit la nivelul din luna octombrie 2013, cand zona euro a inregistrat cea mai scazuta inflatie din ultimii patru ani. Economistii se asteptau ca preturile de consum in zona euro sa creasca usor, pana la 0,9% in ianuarie, un nivel care este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana.

In decembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4%, si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie, deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.

Sursa: AGERPRES