Parlamentul European a votat in favoarea liberalizarii regimului vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

Data publicarii: 27-02-2014 | International

Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Parlamentul European a votat joi in favoarea liberalizarii regimului vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova detinatori de pasapoarte biometrice, plenul PE adoptand cu o larga majoritate raportul privind 'Regimul vizelor pentru resortisantii tarilor terte', al eurodeputatei Tanja Fajon, din grupul S&D.

Republica Moldova este prima tara din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor.

In conditiile in care regulamentul din 2001 privind vizele enumera statele non-membre UE care au nevoie de viza pentru a calatori in spatiul Schengen, asa-numita 'lista negativa', precum si statele ale caror cetateni nu au nevoie de viza, 'lista pozitiva', revizuirea votata de plenul PE presupune practic transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe cea pozitiva.

Pentru ca masura ridicarii vizelor sa devina efectiva, Consiliul trebuie sa aprobe formal decizia, cel mai probabil la inceputul lunii martie, urmand ca aceasta sa fie publicata apoi in Jurnalul Oficial al UE.

In cadrul dezbaterii premergatoare votului, care a avut loc joi dimineata, eurodeputatii romani din toate grupurile politice au salutat masura si semnalul politic pe care il transmite, in timp ce comisarul european Algirdas Semeta a apreciat ca decizia de liberalizare a regimului vizelor pentru R. Moldova este o indeplinire a angajamentelor UE, in conditiile in care tara a indeplinit toate conditionalitatile stabilite in Planul de actiune pentru liberalizarea vizelor.

Sursa: Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: