Platesti cu cardul la magazin? Guvernul face un PAS INAPOI si lasa bancile sa iti ia COMISION

Data publicarii: 27-02-2014 | Finante-Banci

Propunerea Guvernului de a reduce comisioanele interbancare s-a lovit de opozitia bancilor, a companiilor de carduri bancare si a altor investitori din mediul de afaceri care doresc o amanare a proiectului sau o aplicare in trepte a acestor reduceri de comisioane.

Astfel, Guvernul ar putea reduce in doua trepte comisioanele interbancare la platile cu cardul la comercianti, dupa ce reprezentanti ai mediului de business si procesatorilor de plati au solicitat in cadrul unei dezbateri la Finante sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului, informeaza Mediafax.

"Propunerea de azi (joi, n.r.) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (comisioanelor interbancare - n.r.). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu, la finalul unei dezbateri publice organizata de Finante despre proiectul privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare.

Investitorii straini au solicitat autoritatilor la dezbatere sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si in lipsa unui studiu de impact.

"Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european", a declarat joi Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

El a aratat ca bancile vor trece costurile in alta parte, respectiv la consumatori, mai ales dupa doi ani in care sistemul bancar a inregistrat pierderi, iar anul trecut profitul marginal a fost obtinut din diferenta de trecere de la standardele RAS la IFRS.

Integral in realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: