Angajari la stat: se cauta director platit cu 14.000 de euro pe luna

Data publicarii: 12-03-2014 | Finante-Banci

Până pe 3 aprilie Parlamentul trebuie să găsească un preşedinte pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), post rămas liber după ce Dan Radu Ruşanu a fost arestat în dosarul Carpatica Asigurări. însă nici premierul şi nici senatorii nu au încă o idee despre cine ar putea prelua conducerea unei instituţii responsabile de supravegherea unor pieţe financiare de 15 mld. euro cu grele probleme de rezolvat în faţă.

Miza din spatele numirii preşedintelui ASF, cel care va fi echivalentul lui Mugur Isărescu pe pieţele financiare-nonbancare, este uriaşă. Pe de o parte un astfel de post este foarte bine plătit, cu 14.000 euro pe lună, salariu chiar de patru ori mai mare decât cel pe care îl încasează omologul polonez Andrei Jakubiak, şeful comisiei KNF, cu un venit lunar net de circa 3.000 de euro pe lună. în Polonia, KNF supraveghează o piaţă de 60 de ori mai mare.

Pe de altă parte, preşedintele ASF va coordona supravegherea a trei mari pieţe financiare cu impact major asupra societăţii şi economiei. El conduce supravegherea pieţei de capital, unde activează fonduri de investiţii cu active de peste 3 mld. euro şi companii listate la bursă cu o capitalizare de 15 mld. euro, a pieţei de asigurări cu active de câteva miliarde de euro şi a celei de pensii private la care contribuie peste 4 milioane de români.

Continuarea, pe ZF