Antreprenorii romani din Marea Britanie au creat afaceri de milioane de lire sterline si estimeaza cresteri semnificative

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Fie ca isi desfasoara activitatea in sectoare traditionale ale industriei si serviciilor, fie ca detin companii din domeniul IT, antreprenorii romani din Marea Britanie au construit afaceri de milioane de lire sterline si estimeaza cresteri semnificative in perioada urmatoare.

George Betianu este proprietarul grupului de companii Riverside Group London Limited, care are 700 de angajati, dintre care aproximativ 500 sunt romani. Grupul cuprinde sase firme in domeniul serviciilor de taximetrie, industriei alimentare, serviciilor de asistenta medicala, serviciilor de curatenie, o agentie de recrutare personal si o agentie de turism.

Cand a ajuns in Marea Britanie, in 1991, avea in buzunar 50 de dolari si nu stia decat doua expresii in limba engleza — 'Buna ziua!' si 'Multumesc!'. Prima firma a infiintat-o in 1995 — Media Cars, pentru servicii de taximetrie, si este acum cea mai mare din cadrul grupului, cu o cifra de afaceri de 5 milioane de lire sterline in 2013.

Inainte de a pleca din Romania, George Betianu a practicat boxul de performanta, timp de 17 ani, la clubul Steaua si a facut parte din lotul olimpic. Inceputul in Anglia a fost dificil — 'Invatam in fiecare zi cuvinte in limba engleza. Dupa sase luni de zile am cumparat o masina si asa am inceput sa fiu taximetrist, acesta fiind primul job oficial pe care l-am avut', spune Betianu.

Cea mai tanara in grupul de companii — firma de produse din carne Maestro, pe baza unor retete romanesti, cu o cifra de afaceri de trei milioane lire sterline, are cea mai rapida crestere si le va depasi pe celelalte, a estimat proprietarul Riverside Group London, la o intalnire cu jurnalisti romani, la Londra, la inceputul lunii martie.

Continuarea, pe AGERPRES.