Cu actiunile la banci pe sfarsite, SIF-urile cauta noi oportunitati in imobiliare si agricultura

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si SIF Muntenia au in plan sa continue vanzarile de actiuni bancare in 2014 si sa isi indrepte investitiile spre sectoare de activitate mai putin traditionale precum companiile aflate in distress financiar, imobiliarele, agricultura, dar si actiunile altor SIF-uri. 

Ani la randul SIF-urile si-au facut profiturile din vanzarea actiunilor la banci (BCR, Bancpost sauBRD), pe care le-au primit cadou la infiintare de la statul roman. Aceste participatii bancare sunt inregistrate la costuri istorice in contabilitatea SIF-urilor si le permit marcarea de profituri consistente prin vanzarea lor pe bursa.

Si in primele doua luni ale anului vanzarea de actiuni bancare a alimentat profitul de 57 de milioane de lei la SIF Banat-Crisana, suma ce reprezinta mai mult de jumatate din profitul bugetat pe intreg anul 2014, si profitul de 23 de milioane de lei la SIF Muntenia. Daca nu si-ar vinde din actiunile bancare, doar SIF Oltenia si SIF Moldova isi pot acoperi cheltuielile operationale din dividendele pe care le incaseaza de la societatile din portofoliu.

Insa actiunile bancare din por¬tofoliul SIF-urile nu sunt nelimitate, unele dintre SIF-uri se apropie la fundul sacului cu actiunile bancare. Astfel ca SIF-urile cauta acum noi oportunitati de investitii si de profit.

Continuarea, pe ZF