ANPC a dat in judecata OTP Bank. Vrea sa scoata din contractele de credit dobanda care doar creste

Data publicarii: 01-04-2014 | Finante-Banci

Dobanda variabila care doar creste, drama romanului cu credit. Este si cazul clientilor OTP Bank, care s-au trezit in criza ca au semnat un contract care da dreptul bancii sa puna ce dobanda vrea. Protectia Consumatorilor a pornit un proces cu OTP pentru a remedia aceasta problema pentru toti clientii bancii.

In galeria bancilor cu litigii cu clientii gasim si OTP Bank Romania. Banca cu actionariat maghiar este una dintre institutiile de credit locale cu un numar ridicat de procese pierdute cu proprii clienti pe clauze abuzive.

OTP este una dintre cele opt banci cu care Autoritate Nationala pentru Protectia Consumatorilor are litigii pe rol, care s-ar putea incheia cu eliminarea mai multor clauze din contractele de credit.

Actiunile au fost facute dupa data de 1 octombrie 2013, dupa ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre consumatori si profesionisti a fost modificata. Noile prevederi spun ca o clauza dintr-un contract preformulat declarata ca fiind abuziva va fi eliminata din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la initiativa ANPC sau a unei asociatii de consumatori.

In cazul OTP, clientii au reclamat, in special, modul de calcul al dobanzilor variabile. Potrivit prevederilor contractuale, dobanzile ar fi trebuit sa varieze atat fata de politica bancii, cat si fata de indicatorii pietei (Euribor, Libor, Robor, in functie de valuta creditului). Insa, asa cum s-a intamplat si in cazul altor banci din Romania, la vederea crizei economice OTP a preferat sa creasca dobanda curenta clientilor, desi indicatorii din piata erau in cadere libera spre minimele istorice, asta in conditiile in care deprecierea leului ii afecta deja serios pe cei cu credite in franci elvetieni sau euro.

Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: