FMI: bancile de europene au beneficiat de subventii implicite in valoare de 300 de miliarde de dolari

Data publicarii: 01-04-2014 | Finante-Banci

Bancile considerate 'mult prea importante pentru a fi lasate sa intre in faliment' au beneficiat in 2012 de subventii publice in valoare de 70 de miliarde de dolari in SUA si de 300 miliarde de dolari in zona euro, potrivit raportului bianual privind stabilitatea financiara mondiala publicat luni de Fondul Monetar International, transmite Reuters.

'De la izbucnirea crizei financiare mondiale reformele au redus, dar nu au eliminat, garantiile guvernamentale implicite de care beneficiaza bancile considerate 'too big to fail' ( mult prea importante pentru a fi lasate sa intre in faliment)', se arata in capitolele analitice ale 'Global Financial Stability Report', publicat in avanpremiera reuniunii de primavara a FMI.

Gratie statutului 'too big to fail' marile grupuri bancare pot atrage mai usor investitorii decat micile bancile si pot astfel sa se imprumute la costuri mai mici si sa practice dobanzi mai mici la depozite, considera FMI. 'Asteptarile privind un sprijin din partea autoritatilor reduce dorinta creditorilor de a supravgehea comportamentul marilor banci, incurajandu-le sa-si asume riscuri si sa se indatoreze excesiv', se arata in raportul FMI.

In perioada care a trecut dupa 2000 activele bancilor au crescut in mod dramatic, astfel ca in multe tari primele trei banci detin cel putin 40% din totalul activelor bancare, iar in tari precum Canada, Franta si Spania nivelul este de cel putin 60%. Aceasta inseamna ca problemele sau chiar falimentul unei banci importante ar putea arunca intregul sistem financiar al tarii unei haos. Problema s-a agravat in timpul crizei financiare din 2007-2008 cand multe guverne au intervenit in sectorul bancar si au luat masuri pentru a evita colapsul bancilor.

'Tarile au iesit din criza financiara cu o problema si mai mare: multe banci sunt chiar mai mari decat erau inainte si astfel si garantiile guvernamentale implicite' sustine FMI. Fondul apreciaza ca in timp ce in SUA avantajul de finantare al marilor banci s-a mai redus, in cazul bancilor din zona euro subventiile ar putea fi chiar mai mari.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: