Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 mld. dolari in conturi offshore

Data publicarii: 01-04-2014 | Finante-Banci

Companiile americane au acumulat rezerve de aproape 1.000 de miliarde de dolari in paradisuri fiscale, pentru a evita plata taxelor mai mari din SUA, conform unei analize a Moody's, citata de Financial Times.

Totodata, cresterea puternica a rezervelor detinute de companii in strainatate subliniaza increderea redusa in economie si reticenta fata de investitii, in pofida conditiilor bune de finantare oferite de dobanzile scazute.

Rezervele totale de bani ale companiilor americane au crescut anul trecut la 1.640 miliarde de dolari, cu 12% mai mult fata de nivelul din 2012, potrivit datelor agentiei de rating. Astfel, companiile americane au pus deoparte anul trecut 180 miliarde de dolari.

Multe companii din SUA mentin profiturile obtinute in strainatate in conturi bancare offshore, avand in vedere taxele mari presupuse de repatrierea fondurilor pentru finantarea de investitii sau recompensarea actionarilor prin rascumparari de actiuni sau dividende mai mari, relateaza Financial Times.

Astfel, rezervele offshore ale companiilor americane au crescut anul trecut cu 13%, la 947 miliarde de dolari.

Situatia genereaza tot mai multa nemultumire in randul actionarilor companiilor americane si investitorilor din SUA, care fac presiuni in incercarea de a determina corporatiile sa repatrieze profiturile. Apple, care a acumulat una dintre cele mai mari rezerve de numerar din lume, a distribuit anul trecut catre actionari 33 miliarde de dolari, sub forma de dividende si rascumpararea de actiuni.

Continuarea, pe Mediafax.