Guvernatorul Bancii centrale a Rusiei se asteapta la o crestere economica de sub 1% in 2014

Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-Banci

Banca centrala a Rusiei (BCR) si-a revizuit, miercuri, in scadere, estimarile privind cresterea economica din acest an, in conditiile in care criza din Ucraina accentueaza dificultatile economice ale Rusiei, transmite AFP.

Prognoza initiala referitoare la o crestere a PIB-ului cuprinsa intre 1,5 si 1,8% 'este in opinia noastra putin probabila, iar o incetinire a ritmului de crestere sub nivelul de 1% este mai probabila', a declarat guvernatorul BCR, Elvira Nabiullina. Potrivit acesteia, cel mai ingrijorator factor este scaderea investitiilor in Rusia, in timp ce consumul intern a rezistat in luna februarie.

Deprecierea rublei a avut un efect important asupra iesirilor de capital, care ar urma sa fie peste asteptari, a precizat Elvira Nabiullina, chiar daca Banca centrala nu a dat inca datele pentru primul trimestru.

Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondiala, care se bazeaza pe ipoteza unei agravari a crizei din Ucraina, iesirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari in acest an si ar provoca o contractie a PIB de 1,8%.

In ceea ce priveste autoritatile de la Moscova, in luna februarie, Guvernul rus si-a redus estimarile privind cresterea PIB-ului in 2014 pana la 1,3%, insa aceasta cifra ar putea fi revizuita din nou pana la 0,6% in cazul in care iesirile de capital vor fi mai mari de 100 de miliarde de dolari, a avertizat saptamana trecuta ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

SURSA: Economica.